Въпреки че на 1 януари 2022 г. таксиметровите услуги в

...
Въпреки че на 1 януари 2022 г. таксиметровите услуги в
Коментари Харесай

Такситата в София искат ново вдигане на цените

Въпреки че на 1 януари 2022 година таксиметровите услуги в София нарастнаха съществено, фирмите от сектора желаят ново покачване на минималната и оптималната цена за километър пробег. В Столичния общински съвет е импортирано писмо от съюз „ Такси “, с което се упорства общинските съветници да изпълнят три техни стремежи. Писмото е подкрепено и от Националния таксиметров профсъюз. Това стана ясно на първото съвещание на комисията по превоз в СОС след лятната почивка. Както е известно, според Закона за автомобилните транспорти общинските препоръки дефинират долната и горната граница на цените за таксиметров транспорт на пасажери.

Едното от настояванията на таксиметровия отрасъл в столицата е най-ниската и най-високата цена за транспорт да се вдигне с 15 на 100. По време на самото съвещание на транспортната комисия друго таксиметрово съдружие предложи нарастването да е 20 на 100. В началото на 2022 година цените на такситата се усилиха с към 40 %, като сега минималната дневна цена в София е 1,05 лева на километър, а минималната нощна – 1,21 лв.. Максималната денем пък стана 1,78 лева, а през нощта– 2,19 лева През зимата на 2021 година пък бяха увеличени и първичните такси, на които компаниите в София возят.  

„ Тази година нещата са доста комплицирани поради на ценовия потрес с горивата. Целия август в сектора спорихме да желаеме ли нарастване или да не желаеме. 10 на 100 ще е нещо като нищо, а с над 20 на 100 малко мъчно ще си запазим клиентите. Затова ви молим да определите нарастване от 15 на 100 – както на минималните, по този начин и на оптималните цени. Това ще е търпимо за нашите клиенти и ваши гласоподаватели. Нашият автопарк е основно с метанови уредби, а в последните месеци метанът нарастна пет пъти. Повечето коли още са на лизинг и, до момента в който не се изплатят, замяна не може да се направи. Няма и по какъв начин, тъй като сервизите са задръстени със поръчки за минаване на пропан-бутан “, разяснява представителят на съюз „ Такси “ Кирил Ризов. Шефът на транспортната комисия Карлос Контрера от Вътрешна македонска революционна организация отговори, че ще изготви отчет въз основа на писмото на таксиметровите сдружения, който ще бъде прегледан преди 31 октомври.       

Освен ново нарастване на цените в София съюз „ Такси “ желае още Столична община да дефинира допустимо най-ниската ставка на налога за осъществяване на таксиметрова активност през 2023 година – 300 лева Такъв бе размерът на налога и през 2021 година, и през тази година. „ Ние сме единомислещи, че тази година не се разграничава по нищо от предходните, когато СОС понижи нашия налог “, разясни Ризов.  

Таксиметровите водачи възобновят и настояването си Столична община да одобри методика за установяване на цените за таксиметрова активност. М.г. огромните компании в сектора желаеха да се вкара единна цена за цяла София, която да замести минималните и оптималните ставки. Мотивът бе, че по този метод се прави таксиметровата услуга в страни като Германия, Белгия, Дания, Швеция.  
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР