Въпреки че мълнията има тенденция да удря най-високите изпъкналости и

...
Въпреки че мълнията има тенденция да удря най-високите изпъкналости и
Коментари Харесай

Какво да правим при гръмотевични бури? frognews.bg

Въпреки че мълнията има наклонност да удря най-високите изпъкналости и върхове, не постоянно е по този начин. Електрическите заряди се насочват най-близкия по вертикала обект на земята – в това число някой в средата на гора или поле.

 

И не е правилно, че мълнията в никакъв случай не удря едно и също място два пъти. Може и постоянно го прави, пишат в собствен справочник от Българския червен кръст.

 

Ето някои препоръки: 

 

Ако се намирате измежду природата по време на гръмотевична стихия, постарайте се да застанете надалеч от високи дървета и самотно стърчащи канари. При съществуване на изсъхнал предмет, седнете върху него.

Ако сте навън, не лягайте и не докосвайте земята с ръце. Клекнете като компактно прилепите крайници. Наведете главата си надолу и притеснете колене към гърдите си. Със скръстени ръце обхванете глезените. Дръжте се на разстояние от съседа си.

Ако сте на колело, слезте от него. Не се хващайте и не дръжте железни предмети – те притеглят гръмотевиците. Отдалечете се от електропроводите за високо напрежение. Стойте встрани от железни структури, огради, парапети и други железни заграждения.

Подходящи места за подслоняване са дълбоките пещери. Застанете минимум на 3 метра във вътрешността от входа и се старайте да има най-малко метър свободно пространство от двете ви страни. Не се подслонявайте близо или под надвиснали скални маси.

Ако бурята Ви изненада в река, езеро или басейн неотложно излезте от водата и се отдалечете. В случай, че сте с лодка или сърф в морето – бързо се отправете към брега.

Когато се намирате в къща или на работното място, би трябвало да изключите от мрежата тв приемника, кабела от външната антена, компютъра и останалите електрически уреди. Затворете вратите и прозорците. Стойте надалеч от чешми, балконски порти и прозорци.

По време на пътешестване с кола приберете антената на автомобила. Ако падне гръм по време на придвижване, проверете гумите, в случай че са обгорели, могат да се спукат.

Ако почувствате изтръпване на части от тялото вследствие на ел. напрежение, неотложно легнете на земята.

За отбрана от директно попадение на мълнии се построяват мълниеприемници и мълниеотводи. Мълниезащитната апаратура на всяка постройка би трябвало да бъде от време на време проверявана.

При градушка неотложно потърсете заслон. Големите ледени парчета могат да Ви причинят контузии и пострадвания.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР