Въпреки че Коледа се крепи на религиозни традиции и символи,

...
Въпреки че Коледа се крепи на религиозни традиции и символи,
Коментари Харесай

Няколко държави, в които може да избягате от коледната суета

Въпреки че Коледа се крепи на религиозни обичаи и знаци, датиращи от хилядолетия, има доста страни, които не почитат този празник. Така че, в случай че сте странник, който желае да избяга от суетата на Коледа в западния свят, тези страни може да са идеалното място за вас.

Катар

Всички тържества тук нормално се провеждат от възходящата общественост на емигрантите. Но като цяло в Катар мъчно ще усетите духа на Коледа, поради, че не е християнска страна. Дори съществуването на коледна декорация в магазините, която се усилва с всяка минала година (в последна сметка Доха е съвременен град с екстравагантни молове), не може да сътвори този коледен дух, който се усеща в Австрия, да вземем за пример.

Освен това в страна, в която се среща най-вече ислямско изкуство и пясъчни дюни, е мъчно да видите коледни елхи. Истинските коледни елхи в Катар са доста скъпи и доста редки. Но за пътуващите, жадуващи миризмата на същинско коледно дърво, се отправете към Ritz-Carlton или сходен 5-звезден хотел с интернационална популярност. Тези хотели годишно сервират бюфет на Бъдни вечер, в случай че желаете да се потопите в духа на празника. 

 Монголия

Тъй като Монголия е публично будистка страна, 25 декември там се усеща като всеки различен ден. Хората вървят на работа, децата вървят на учебно заведение и в магазините не пускат празнични песни.Може да намерите една или две украшения в основни градове като Улан Батор, само че Коледа тук в действителност е непозната. Което е иронично, защото Монголия през декември наподобява като съвършена зимна чудесна страна, цялостна с диви елени.

Както и в Катар, коледните тържества в Монголия са значително оставени на емигрантската общественост. Но хората в монголската просвета честват Лунната Нова година. Има фойерверки, улични празненства и телевизионна тирада в среднощ от монголския президент. Лунната Нова година се чества и с „ новогодишно дърво “, което има необикновено подобие с коледно дърво.

Китай

Китай публично е нерелигиозна страна, тъй че Коледа в миналото е била изцяло неразрешена, дружно с християнството. Но до момента в който държавното управление към момента слага ограничавания за празнуването на Коледа в западен жанр, в страната има нещо като комерсиална версия на Коледа, която се организира единствено в огромните градове. Обикновено това е ден, прекаран с другари, а не със фамилията, и нормално се чества, като се отправяте на кино, пазарувате или прекарвате сантиментален ден с колегата си. Бъдни вечер е най-големият ден за извършване на покупки през годината тук.

Само 1% от китайците, които са публично християни, нямат огромно християнско въздействие. Така че тези в селските региони въобще не честват празника.

Коледа обаче се отбелязва като формален празник в Макао, Тайван и Хонконг, които честват познатия празник в западен жанр.

  

Мароко

Това е мюсюлманска страна, тъй че не очаквайте коледни песни, а езан (Езанът в ислямската вяра съставлява апел към молитва. Пеещият езана е мюезин.). И вместо коледни светлини ще се насладите на типичните марокански фенери с ярки цветове.

Но в случай че въпреки всичко посетите Мароко по Коледа, не забравяйте да се отправите към оживения Джемаа ел-Фна (на основния площад на Маракеш), с цел да вземете няколко сувенирни джунджурии, които да вземете у дома като коледни дарове.

 Тунис

Коледа тук е по-скоро търговия. Няма да имате никакъв проблем да си закупите коледна елха или коледна украса от локалните магазини. Многобройни локални църкви оферират литургия на Бъдни вечер и Коледа. Но за локалните поданици Коледа не значи нищо повече от икономическа опция за техните магазини.

Насочете се към Тунис за необикновен топъл климат и красиви африкански плажове. Но не ходете там, очаквайки да се насладите на коледния дух. Празникът нормално минава без доста лутане!   

Египет

Коледа в Египет се чества от 15% от популацията, които са християни (наричани копти). Но както при православните християни в страни като Русия и Сърбия, даже правилните християни в Египет не честват Коледа през декември.

Коптските православни християни в Египет честват Коледа на 7 януари, защото църквата употребява остарелия юлиански календар за дни на религиозно празненство. А от 25 ноември до 6 януари (известни още като 43-те дни на Адвента), коптите съблюдават пости.

Но пътуващите в Египет имат неповторим избор: Да отидете там през декември, с цел да избегнете празничната полуда по Коледа, или пък при започване на януари, с цел да имате опцията да празнувате Коледа два пъти! 
 

Инфо: www.rozali.com

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР