Въпреки че източник на инфекцията са животни, сега вирусът се

...
Въпреки че източник на инфекцията са животни, сега вирусът се
Коментари Харесай

Новият коронавирус: Как се предава инфекцията и лесно ли става това?

Въпреки че източник на инфекцията са животни, в този момент вирусът се предава от човек на човек. Към момента няма задоволително епидемиологична информация, която да удостовери какъв брой елементарно и стабилно вирусът се предава сред хората. Изглежда вирусът се предава основно посредством въздушни капчици, когато хората кихат, кашлят или издишат.

Инкубационният интервал за COVID-19 (т.е. времето от контакта с болен и появяването на симптоми) понастоящем се пресмята на от 2 до 14 дни. До момента е ясно, че вирусът може да се предава от инфектираните лица, когато демонстрират (грипоподобни) признаци. Все още не е ясно дали лицата с леки клинични недоволства, както и асимптоматичните носители могат да предават инфекцията.

Още значими данни:
Предполагаемото време, през което носителите на вируса могат да го излъчват в околната среда (да бъдат рискови за околните), е приблизително към 12 дни. Вирусът е открит и в изпражненията на някои пациенти, само че този път на предаване е без значително епидемиологично значение, тъй като инфекцията визира дихателните пътища. Смъртността на всички, които са инфектирани, се допуска, че е към 1%, само че данните са към момента непълни и донякъде сигурни. nCoV-19 e по-малко патологичен (агресивен) от предходните епидемии на SARS и MERS в предишното десетилетие, само че това го прави по-некотролируем, тъй като огромна част от инфектираните са безсимптомни и придвижват болестта, без да знаят, че са инфектирани, като остават настрана от ограниченията за предварителна защита. Все още не сме наясно дали по-лекото протичане е придружено и с по-ограничено разпространяване на инфекцията, само че можем да предположим, че заради огромното число безсимптомни и такива с леко протичане, nCoV-19 крие висок риск за необятно разпространяване. Най-опасни от епидемиологична позиция са лечебните заведения, където се одобряват болните с грипоподобни признаци, тъй като там размерът на разпространяване на инфекцията е максимален. Все още ни липсват дефинитивни отговори на най-важните въпроси, които слага всяка вирусна зараза: каква е формата на епидемиологичната пирамида, каква част от инфектираните заболяват, каква част от заболелите търсят здравна помощ? Не сме още изцяло наясно какъв е размерът на разпространяване от човек на човек.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР