Въпреки, че Изпълнителната агенция по лекарствата разрешава бързо вноса на

...
Въпреки, че Изпълнителната агенция по лекарствата разрешава бързо вноса на
Коментари Харесай

Парламентът отменя обществените поръчки за дефицитни лекарства

Въпреки, че Изпълнителната организация по медикаментите позволява бързо вноса на нерегистрирани в България лекарства, досегашната процедура с социална поръчка бавеше започването на лекуване на пациентите

© Анелия Николова Още по тематиката
Ново ограничаване за изписване на медикаментите, които преодоляха мораториума

Терапия ще се получава в университетските и ведомствени лечебни заведения в София, Пловдив и Варна
15 яну 2018
Нови медикаменти ще има, само че постепенно и субективно

Мораториумът на касата не пада, а здравното министерство ще изписва лекарства за 8600 заболели за 40 млн. лева
17 дек 2017 Забавянето на лекуването на пациенти с медикаменти, които не се продават в България, ще бъде преодоляно. В сряда Народното събрание анулира, към този момент единствено на първо четене, една от бюрократичните процедури, съгласно която болничното заведение, където се лекува пациентът, би трябвало да организира специфична социална поръчка, с цел да бъде импортиран медикаментът. В листата на медикаментите, които се внасят особено за всеки пациент, тъй като не се продават в България, попадат 35 лекарствени продукта.

Само с поръчка

Това обвързване попада в Закона за публичните поръчки и отсрочва започването на лекуването на болните с най-малко три месеца - до момента в който се организира поръчката, изчака се срокът за обжалване на резултата и се случи доставката на лекарството от друга европейска страна.

Ако болничното заведение не купи медикамента по този ред, я грози глоба. В същото време, обаче, пациентите се нуждаят от продукта незабавно, с цел да стартират лечението си. Самата поръчка е безмислена и по още две аргументи - тези медикаменти не подлежат на ценова регулация и нормално има единствено един търговец на едро-вносител, което не допуска конкуренция.

Защо ги няма?

В случая става въпрос за лекарства, които не се продават в България, защото са извънредно остарели, създават се рядко или пък са извънредно нови, само че за тях има напълно малко пациенти и компанията-производител не ги е записала за приложимост в страната. Причината може да бъде и това, че регистрацията би коствала по-скъпо, в сравнение с биха били приходите от продажбата на продукта, което прави наличието му безусловно нерентабилно.

През последните години поради условието в България да се записва най-ниската цена на равнище производител, както и поради множеството условия към фармацевтичните компании да дават отстъпки на здравната каса и новите медикаменти да минават през наложителни оценки за успеваемост и икономическа икономичност, голям брой фармацевтични компании изтеглиха от България продуктите си. Става въпрос за неналичието на към 400 медикаменти, които до скоро се използваха и лечебните заведения търсят метод за своя сметка да обезпечат лекуването на пациентите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР