Въпреки че имат много възражения срещу предложения за обсъждане и

...
Въпреки че имат много възражения срещу предложения за обсъждане и
Коментари Харесай

„Съединени за Пловдив“ за бюджета, но с критики

Въпреки че имат доста възражения против оферти за разискване и гласоподаване бюджет на община Пловдив,  общинските съветници от партиите в коалиция „ Съединени за Пловдив “ ще го поддържат и ще гласоподават за приемането му. Те се обърнаха към Общинския съвет с Позиция, в която излагат причините си за това решение.
Според специалистите на обединението, в оферти бюджет приходите са нереалистично повишени, а по данни от заместител кмета по бюджет и финанси дефицитът в края на годината ще бъде над 100 млн. лв.. В същото време събираемостта на локалните налози и такси е към 45% и към този момент подписани контракти с компаниите – реализатори на публични поръчки не са обезпечени. Това значи, че бъдещият кмет на общината ще наследи големи проблеми с главния инструмент, с който работи една община, а точно бюджета.

И въпреки всичко, макар че продложеният бюджет е слаб и нереалистичен, жителите на Пловдив не са отговорни за това, споделят от „ Съединени за Пловдив “. Общинският съвет не може да допусне рецесия в обществените заплащания и каскада от правосъдни искове,  които допълнително  да ощететят общината с милиони левове.

Според тях е по-добре да има гласуван бюджет, който бъдещият кмет да изиска да бъде обновен, откакто е наясно с цялата истина за финансовото положение на Общината.

ПОЗИЦИЯ

от общински съветници по приемането на Бюджет ‘2023

на Община Пловдив

Уважаеми Господин Председател,

Уважаеми Господин Кмете,

Уважаеми сътрудници общински съветници,

Ние, долуподписаните общински съветници, определени да съставляват жителите от Пловдив, сме длъжни да заявим следното:

Днес би трябвало да вземем най–важното политическо решение за тази година, а за какво не и за този мандат. На пръв взор, това решение  не би трябвало да е мъчно за нас, в случай че се водим единствено от личния си тясно партиен нарцисизъм и действаме по този начин, като че ли към този момент сме в предизборна акция. Наистина бе изкушаващо да обявим през днешния ден нова група в общинския съвет – „ Съединени за Пловдив “, и с сладкодумство и артистичен жар да хвърлим цялата виновност върху тези от градската администрация, които считаме за наши съперници. Можехме да превърнем всяка бюджетна функционалност в предизборна опорка, след това да заспим и след месец да се събудим в идващия мандат.

Заявяваме, че няма по какъв начин да създадем това и да участваме във банкрута на личния ни град!

За да вземем своето стимулирано решение, направихме обширен разбор на обстановката, събрахме отзиви от необятен кръг специалисти. На първо място, разбираме, че се намираме в обстановка, която не се припокрива и даже радикално се разграничава от метода, по който бяха изготвяни бюджети и бюджетни прогнози в предходните години. Няма да се задълбочаваме в съответните доходи и разноски по пера и функционалности, тъй като в това отношение смяна няма – както през последните най-малко два мандата, на финала отново получаваме бюджет на желанията и пожеланията. Неизбежният резултат ще е отново отчасти, разочароващо несъблюдение.

Дълги години в тази зала разискванията на бюджетите стартират с това, че бюджетът на община Пловдив въплъщава политиката на администрацията през годината и мандата. Това дефинира и държанието на съветниците при гласуването. Така, комфортно или не, оставяме отвън внимание два основни властови центрове  –  общинският съвет и страната. Най-вече забравяме страната!

Това пролича и тази година, когато се случи нещо невиждано:  на фона на местна и световна политическа рецесия, държавният бюджет беше гласуван в средата на годината, а общинските бюджети явно ще би трябвало да бъдат гласувани в края й. Спомняте си, че никоя от партиите, които ръководят през днешния ден, нямаха смелостта да гласоподават бюджет при започване на годината, а водени от тънки политически сметки сътвориха нещо постно, наречено “удължен ” бюджет. После, когато се оказаха на власт и в позиция да харчат парите,  към този момент гласоподаваха много по- ”блажен ” бюджет! Или метафорично казано – предложиха ни имитиращ артикул, който сега би трябвало да платим, на цената на първокачествено сирене. А ние, в общинския съвет, посредством своите решения, до момента сякаш си купувахме първокачествено сирене, а през днешния ден се оказва имитиращ артикул.

Но дано разбираем по-горните ни изказвания за финансовите връзките сред администрация, общински съвет и страна с образци.

Някои знаем, някои ще схванат в края на тази сесия, а някои чак в края на годината, че дефицитът на Община Пловдив ще е в размер на към 100 милиона лв.. Ето по какъв начин се образува една огромна част от него:

Под натиска на страната, администрацията предлага на Общински съвет да поеме обвързване в размер на към 37 милиона лв., с цел да построи два съществени стадиона (не че няма потребност от тях!). Общински съвет приема решението единомислещо. В идващите месеци никой не прави опит да си върне тези пари, което е напълно неточност на администрацията. Може би от боязън да не ядосаме някой в София, олицетворил се с страната. Страх да не го ядосат, тъй като пък, въпреки това имаме едни изхарчени 19 милиона лв. по осъществяването на планове, раздадени под формата на вътрешни безлихвени заеми, които чакаме да ги верифицират и изплатят отново от София. Ще ни ги изплащат най- евентуално до края на годината или през идната. Тук градската мълва е, че в случай че в София харесат резултатите от изборите, може и по-рано да платят.

Спираме се и на порочната процедура на този Общински съвет да гласуваме разноски под публичен напън, освен това – с огромно болшинство. Например, за построяването на значими инфраструктурни обекти, за придобиването на парцели, за публични поръчки. След се подписват контракти, само че след това внезапно ги прекратяваме – отново под публичен напън. Така осъществяваме огромни неустойки, отново за сметка на града. Обичайна процедура е да плащаме и разноски на други общини и даже на страната. Не сме ги създали ние, само че ги плащаме.

Във всеки бюджет, в приходната част участват и средствата по европроекти, които идват от Европа, през страната. Но, необяснимо за нас, през тази година едно болшинство в Общинския съвет, което в “сглобка ” ръководи и страната сега, отхвърли повече от 25 милиона лв., генерирайки недостиг, въпреки и индиректен. Може би от някакви тяснопартийни сметки или поради локални интриги – те си знаят.

Парадокс е, че през тази година това болшинство е първенец по оферти за харчене и разпределение на средства от бюджета. Едните от тях желаят да ги харчат и да обслужват техни избрани районни кметове и, в случай че не е по този начин, гласоподават срещу. Другите вършат редица оферти в името на жителите и след това, когато би трябвало да се гласоподава общия бюджет, са срещу. Много искахме, но нямахме предпочитание, по този начин се получава! Абсурдно е нали!

И когато задаваме резонния въпрос какво се случва с общината, в случай че не се одобри бюджета, ни дават дежурния отговор, трансформирал се в опозиционна „ мантра “ – изпълняваме 1/12 от предходния бюджет.

А какъв е главният проблем в сегашната обстановка? От началото на годината има индексация на работните заплати на общинските чиновници, които би трябвало да се изплатят със задна дата от 01 януари 2023 година. При отхвърлянето на бюджета това става невероятно. В персонален проект, ощетено е всяко семейство на правоимащите, освен това не двойно, а тройно и четворно, тъй като тази индексация е извънредно закъсняла мярка поради извънредно високата инфлация в страната. От това страда както страната, по този начин и жителите, тъй като покупателната им дарба в последната една година е извънредно занижена. Това опонира на заложените в държавния бюджет и еврозоната ограничения за повишение стандарта на живот на популацията на Република България преди влизането й в Еврозоната, както и на фиксирането на инфлационния показател.

В случай че постъпим неблагоразумно и се обявим срещу по този начин оферти бюджет, рискуваме да изгубим още млади и кадърни специалисти, които ще потърсят по-добри приходи в частния бранш, а общината ще се трансформира в обучителен център на фрагменти.

Искаме да обърнем внимание и на приходната част, въпреки че индиректно стана дума  и за нея! Започнахме годината и по -точно първото тримесечие с естествената за това време на годината събираемост на дължимите локални налози. Това някак успокои администрацията, която не предприе никакви ограничения и, с инструментите и структурите, с които разполага, не оказа никакъв напън за по-голяма събираемост или най-малко да резервира равнищата от минали години. Един от главните цели в държавния бюджет за 2023 година е постигането на по-голяма данъчна събираемост, отразена съответно и в бюджетната прогноза за идващите три години. Към днешна дата не можем да кажем администрацията на Община Пловдив забелязала ли е въобще тези старания, само че е явно, че страната стремително събира налози от задължените лица, които под угрозата да бъдат бързо и дейно глобени, заплащат към нея всичките си отговорности, а не помнят за локалните налози.

Още по-притеснително е приемането на въпросната бюджетна рамка за идващите 3 години, с която бъдещото ръководство на града следва да се преценява. В тази макрорамка са включени безумни разноски за 2025 и 2026 година, което ще сложи новоизбраното ръководство в невъзможност и ще го задължи да поеме нов дълг и да вдигне налозите и таксите, с цел да може общината да генерира задоволително доходи и да не изпадне във финансов колапс.

Можем да приказваме още и в детайлности, само че ще спрем дотук. Ако някой от сътрудниците се интересува, ние и нашите специалисти сме разполагаем да разбираем позицията си, в това число по пера и функционалности! За нас беше значимо да ви представим част от механизма за взимане на решения от трите виновни страни – администрация, общински съвет и страна. В случая не търсим виновност, а вършим допустимо най-обективен разбор на обстановката. През идващите месеци неизбежно ще се наложи да взимаме решенията за справяне с зараждащите проблеми.

Изпреварваме предлагането на сътрудниците против бюджета. Вероятно считат, че като го прекроят, махайки всички други разноски, с изключение на обществените и тези за заплати, ще се получи нещо реалистично. Истината е, че в случай че не мине този бюджет, стотици компании, които имат контракти с общината, ще започват стотици каузи и в последна сметка ще спрат и заплащанията, които желаеме да опазим. Това неизбежно ще докара до още по-голям недостиг и отговорности.

Затова, колкото и непопулярно да е това, считаме, че е отговорно да гласуваме за бюджета!
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР