Въпреки че Европа преживя мека зима и засега излезе от

...
Въпреки че Европа преживя мека зима и засега излезе от
Коментари Харесай

ЕК предлага да се удължат мерките за пестене на газ в Европа

Въпреки че Европа претърпя мека зима и към този момент излезе от енергийната рецесия, Европейската комисия предлага да се удължи изключителното законодателство по отношение на ограниченията за понижаване на потреблението на газ.

Според регламента, контрактуван през юли 2022 година, страните членки трябваше непринудено да понижат потреблението на природен газ с 15% спрямо количествата, потребявани през последните пет години. Той обаче изтича в края на март, а Комисията предлага да се удължи с още 12 месеца, с цел да се избегнат проблеми със сигурността на доставките през идната зима.

Предложението ще бъде разисквано от министрите на енергетиката в границите на Съвета по превоз, телекомуникации и енергетика (TTE) на 28 март.

Тъй като отоплителният сезон завършва в края на март, равнищата на предпазване на газ са исторически високи и е построена нова инфраструктура, с цел да се подкрепи диверсификацията. Освен това, Русия към този момент не може да „ въоръжава “ силата и да вкарва неустановеност в системата в същата степен, както през 2022 година, добавя Европейска комисия.

Очакванията са обаче световните газови пазари да останат напрегнати през идващите месеци с редица вероятни опасности и провокации (като метеорологични условия, световното търсене на LNG и макроикономическите условия). Анализът на Комисията открива, че с цел да се компенсира изцяло трайното понижение на съветския газ, е належащо търсенето трайно да остане ниско и да се добави с още полутечен природен газ и газ от тръбопроводи, доставян от други страни, и нов възобновим потенциал, конфигуриран от началото на 2022 година

В него се заключава, че продължаването на схемата за понижението с 15% на потреблението за още една година би било задоволително, с цел да се реализира 90% степен на запълване на газовите складове до 1 ноември и да се подсигурява, че няма рискове, свързани със сигурността на доставките на газ през идната зима.

Намаляването на потреблението на газ и улеснението на постоянното зареждане на хранилищата за по-дълъг интервал от време също ще спомогне за поддържане на актуалните пазарни условия – с по-ниски цени и по-малка неустойчивост от предходната година – и ще ограничи всеки вероятен неподходящ резултат върху спомагателните размери, внасяни в Европа “, се споделя в известието на Европейска комисия.

Последните налични данни демонстрират, че въвеждането на този правилник през юли предходната година е генерирало икономии от 19%, еквивалентни на 41.5 милиарда кубични метра (bcm), сред август 2022 година и януари 2023 година, което спомогна за намаляване на проблемите със сигурността на доставките до през днешния ден.

Една дребна смяна в новото предложение ще бъде Комисията и страните членки да следят и рапортуват данните за спестяванията по бранш всеки месец, вместо общото търсене на газ на всеки два месеца. Това ще помогне на страните членки да ползват по-целенасочени ограничения в бъдеще, в случай че е належащо.
Умерен прогрес
Европа претърпя мека зима, само че районът също по този начин съумя да понижи потреблението на газ съгласно температурата в отговор на високите цени, публичните осведомителни акции и затварянето на промишлени предприятия.

Седемте най-големи консуматори в Европейския съюз (Германия, Италия, Франция, Холандия, Испания, Белгия и Полша) са понижили общото ползване с 22% през трите месеца от октомври до декември спрямо година по-рано.

По-ниските поддържани температури съставляват по-голямата част от това понижение, като броят на градусовите дни за отопление във всяка страна е намалял приблизително с към 16% сред октомври и декември спрямо 2021 година

Но имаше и умерено понижение на главното ползване, поправено по отношение на температурата, което се дължи на композиция от реакция на клиентите към високите цени, публични осведомителни акции за понижаване на търсенето и затваряне на промишлеността.

Всяка страна понижи използването си съгласно температурата през декември, като съкращенията варират от 19% в Германия и Испания до 17% в Белгия и Холандия, 13% в Полша, 11% във Франция и 8% в Италия, написа Reuters. България е съумяла от предишния август до началото на тази година да понижи потреблението на газ с 23.9 на 100. Най-голям спад регистрира Финландия с 58.5 на 100.

Натискът за пригаждане падна най-силно върху енергоемките промишлености, в това число химикали, торове, стомана, керамика, стъкло, топилни фабрики и оранжерийно градинарство.

В доста от тези промишлености потреблението е намаляло внезапно заради кратко работно време и затваряне на фабрики, което докара до доста икономисване на газ.

Но защото бремето пада толкоз тежко върху индустрията, изводът е, че спестяванията от производителите на електрическа енергия и семействата са релативно скромни след отчитане на топлата зима.

Европейските страни извадиха шанс с времето и индустрията пое непропорционално огромен дял от тежестта на намаляването на търсенето.

Следващата зима може да не е толкоз мека и промишлеността не може да продължи да поема по-голямата част от намаляването на търсенето без непрекъсната загуба на потенциал.

Домакинствата може да се наложи да понижат в допълнение потреблението през идната зима, в случай че температурите се върнат по-близо до дълготрайната междинна стойност.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР