Въпреки че дезинформационният фон в социалните мрежи е значителен, никой

...
Въпреки че дезинформационният фон в социалните мрежи е значителен, никой
Коментари Харесай

Божидар Божанов: Сваляме рекламите, а не новините, дори да са фалшиви

Въпреки че дезинформационният декор в обществените мрежи е забележителен, никой държавен орган няма право да взема решение кое е истина и това го няма в законопроекта ". Това съобщи депутатът от “Продължаваме Промяната - Демократична България " и някогашен министър на електронното ръководство Божидар Божанов в изявление за bTV във връзка качения за публично разискване законопроект против дезинформацията, на който той е главен създател.

По думите му, планът планува две групи ограничения - едната касае рекламните мрежи в интернет пространството, а другата - по този начин наречените ферми за тролове.

Божанов даде за образец всеобщо употребяваните реклами за намаляване и всевъзможни артикули, които употребяват без единодушието им имената на известни персони и лекари. Рекламните мрежи нямат отношение към наличието на рекламата и дали тя е подвеждаща или нездравословна за потребителите, те единствено популяризират тази реклама. Ако обаче законът бъде признат, те ще бъдат задължени да разпознават противозаконното наличие. И в случай че не го създадат, Комисията за отбрана на потребителите ще може да изиска свалянето на рекламната мрежа. “Така един новинарски уебсайт ще е без реклами и това е краткотрайна мярка и последна мярка. С тези реклами обаче като се изключи че се промотират подправени артикули, само че и се устоят уеб сайтове за подправени вести. Така ще разберем кой стои зад тях, защото посредством рекламните мрежи ще знаем кой е рекламодателят - на правилото следвай парите, ще забележим кой стои зад тези уеб сайтове. Но ще се смъкват единствено рекламите, а не самите вести ", безапелационен бе Божанов.

С другата част от законопроекта, засягаща тролските ферми в обществените мрежи, които у нас са основно във Facebook, се задължават притежателите на обществените мрежи да подхващат ограничения при нарушавания, изключително по време на предизборна акция, и да рапортуват на Централната изборна комисия. В законопроекта е планувана и минимално присъединяване на Държавна организация “Национална сигурност ". “Единственото пълномощие на ДАНС е в случай че примерно “Мета " не съблюдава условието да сезира ЦИК, да ѝ “напише акт ". Това е единствената, административно-санкционна функционалност на ДАНС ", сподели Божанов. Той даде образец по какъв начин неотдавна във Франция са открити 190 свързани между тях уеб страницата, които са координирани от Руската федерация за торпилиране на евроизборите.

“Посланията, които считаме за неверни, би трябвало да ги оборваме с нашата връзка. Но когато желаеме да разберем кой стои зад тях, наблюдаваме рекламата ", заключи националният представител.

Запитан за аргументите за гибелта на съветския опозиционер Алексей Навални, Божанов бе безапелационен: “Режимът на Путин умъртви Навални. Дали е непосредствено или косвено, няма значение. Преди да бъде вкаран в пандиза, имаше несполучлив опит за убийството му с химическо оръжие. За страдание този опит е сполучлив. " Депутатът обаче е безапелационен, че след войната в Украйна и след гибелта на Навални на Запад няма две отзиви какво съставлява режимът на Путин и че би трябвало да му се противопоставяме по всевъзможен начин.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР