Въоръженият бунт на собственика на ЧВК Вагнер беше остро осъден

...
Въоръженият бунт на собственика на ЧВК Вагнер беше остро осъден
Коментари Харесай

Русия се обединява срещу военния бунт

Въоръженият протест на притежателя на ЧВК " Вагнер " беше остро наказан в съветското общество

„ Всеки опит за всяване на раздори в страната е най-голямото закононарушение, което няма опрощение. С тези думи патриарх Кирил реагира на протеста, вдигнат от Евгений Пригожин и бойците от ЧВК " Вагнер ". Подобни изказвания бяха направени от десетки други водещи съветски политици и общественици, представляващи най-различни райони и пластове от популацията. Военният протест на Пригожин провокира необятно наказание в цяла Русия.

В събота Министерството на защитата в послание към бойците от щурмовите отряди на ЧВК " Вагнер " съобщи, че са били подмамени в незаконното премеждие на Евгений Пригожин и присъединяване във въоръжен протест. „ Много от вашите приятели от няколко отряда към този момент осъзнаха грешката си, като желаеха помощ за обезпечаване на опция за безвредно завръщане в местата на непрекъсната дислокация. Такава помощ от наша страна към този момент е оказана на всички кандидатствали бойци и командири “, споделиха от военното ведомство.

Обръщението съдържа апел към бойците на Вагнер да проявят здравомислие и допустимо най-скоро да се свържат с представители на Министерството на защитата или правоприлагащите органи. Гарантираме сигурността на всички “, се споделя в известието.

Руският президент Владимир Путин в извънредно обръщение отбеляза, че страната е изправена пред изменничество. Той назова дейностите на ЧВК " Вагнер " нож в гърба. Според него несъразмерни упоритости и персонални ползи са довели до изменничество. Президентът увери, че тези, които съзнателно са поели по пътя на измяната, ще понесат неизбежно наказване, ще отговорят пред закона и народа. В поддръжка на президента се изрекоха ръководителите на съветските райони и ръководителите на клонове на властта. Председателят на Съвета на федерацията Валентина Матвиенко съобщи, че горната камара на съветския парламент изцяло поддържа президента. Според нея сенаторите схващат смисъла на консолидираната позиция на обществото. Говорителят на Държавната дума Вячеслав Володин счита, че бойците на Вагнер „...трябва да създадат единствения верен избор: да бъдат с народа си, на страната на закона, да пазят сигурността и бъдещето на Родината, да извършват заповедите на Върховния главнокомандващ.

Председателят на Националната антикорупционна комисия Кирил Кабанов нарече случващото се с ЧВК " Вагнер " най-опасният и недопустим сюжет за развиване на събитията. „ Патриотите на Русия през днешния ден би трябвало да са в един ударен пестник. Нищо друго ”, счита Кабанов. Той акцентира, че " би трябвало да се оправяме с всякакви гадове вътре, само че не по този начин ". „ Враг на границата! Не би трябвало да даваме на враговете си и минимален мотив за наслада “, прикани Кабанов.

Московският и на цяла Русия патриарх Кирил прикани руснаците да запазят националното единение и да се молят за мир в актуалната обстановка. Според пресслужбата на патриарха Кирил осъди всевъзможни опити за разпалване на различия в страната, сходни дейности бяха наречени от него най-голямото закононарушение без съображение. Патриархът поддържа напъните на президента да предотврати безредиците в страната. „ Нека Господ пази Русия, нейния народ и нейната войска “, сподели патриархът.

Други религиозни водачи заеха същата позиция. „ Пригожин си въобразяваше, че е някакъв Наполеон. Днес би трябвало да се подчиняваме единствено на един човек - това е висшият главнокомандващ Путин Владимир Владимирович. И никой различен. Това, което прави министърът на защитата Сергей Шойгу, е заповед на Путин. Ако на Пригожин не му харесва, виновността е негова. Той би трябвало да бъде изолиран и то бързо “, каза Исмаил Бердиев, ръководител на Координационния център на мюсюлманите от Северен Кавказ.
Дмитрий Рогозин, някогашен началник на държавната корпорация " Роскосмос " и началник на военната консултантска група " Царски вълци ", назова дейностите на Пригожин въоръжен протест. „ По време на война би трябвало да си набуташ политическите упоритости в задника и да поддържаш фронта с всички сили. Всички опити за отслабването му са нищо друго с изключение на съучастничество с врага “, счита Рогозин.
Военният пълководец Евгений Поддубни акцентира, че бунтовниците „ удариха нашите хеликоптери, стреляха по нашите братя “. „ Това не е „ акция за правдивост “, а типичен опит за боен прелом под популистки лозунги. Сега няма страна на Пригожин или Шойгу. Има опит за принудително събаряне на настоящето държавно управление. И може да има единствено една страна - законно определеното държавно управление ”, пише Поддубни.

„ Задачата на всички е да се придържаме към тезите, които чухме от висшия главнокомандващ на страната ни. Тогава ще преодолеем тази обстановка, както я преодоляхме в Северен Кавказ.

Тогава имаше доста сериозна обстановка, само че Путин влезе като изпълняващ длъжността ръководител на държавното управление и успокои обстановката, като дефинира целите и победи интернационалния тероризъм на наша територия “, каза Адалби Шхагошев, заместник-ръководител на фракцията на Единна Русия, народен представител в Думата от комисия по сигурност и противопоставяне на корупцията.

 Политологът Марат Баширов е сигурен , че протестът на Пригожин ще бъде сподавен. „ Очевидно това ще бъде направено в близко бъдеще.

Но по-голямата част от тези хора, които се оказаха в групите, завзели управляващите на Руската федерация, не знаеха къде ги водят. Те седяха в казармата, след което им беше подредено да вземат оръжие, да се натоварят на колите и да заминат нанякъде. Трябва да се даде опция на тези хора да излязат, а не да правят това закононарушение.

Както вярно беше казано, тези хора бяха подведени, президентът го сподели доста ясно “, изясни Баширов.

Предишната вечер създателят на частната военна компания " Вагнер " Евгений Пригожин упрекна съветското министерство на защитата в офанзива против " тиловите елементи " на ЧВК. Той съобщи, че 25 000 негови бойци ще " схванат ", а сутринта разгласи контрола на военните уреди в Ростов на Дон. Според очевидци въоръжени мъже във военни униформи без опознавателни знаци са блокирали прохода към щаба на Южния боен окръг (ЮВО).

Входовете към града откъм градовете Аксай и Новочеркаск бяха блокирани със специфична техника. Движението на транспортни средства е лимитирано по автомагистрала M4 Дон. Губернаторът на Ростовска област Василий Голубев съобщи, че съветските въоръжени сили правят нужната оперативна и бойна активност в района. Сутринта всички всеобщи събития бяха анулирани във Воронежска област и част от автомагистрала М-4 Дон беше блокирана, а по-късно към обяд имаше известия за пожар в контейнер за гориво в петролно хранилище във Воронеж. Над 100 пожарникари са на място, само че по предварителни данни няма потърпевши.

В Московска област също бяха отчасти блокирани автомагистралите Урал и Крим. Губернаторът Андрей Воробьов прикани жителите на Московска област да се отнесат с схващане към неудобството по отношение на антитерористичната интервенция в района.

Следственият отдел на ФСБ на Русия образува наказателно дело против Пригожин по член 279 от Наказателния кодекс на Руската федерация за  образуване на въоръжен протест.

Центърът за връзки с обществеността на ФСБ заяви, че цялата информация, публикувана в обществените мрежи от името на Пригожин за хипотетичните ракетни и бомбени удари, нанесени от Министерството на защитата на Русия по елементи на „ вагноровците “, не дава отговор на истината и съставлява осведомителна провокация.

В събота беше въведен режим на антитерористична интервенция в Москва, както и във Воронежска и Московска области. Всички обществени събития са анулирани (същото решение е взето в областите Липецк, Тула, Твер и Калининград). Както обясниха от Националния антитерористичен комитет (НАК), взети са ограничения за попречване на възможни терористични офанзиви.

В събота вечерта заместник-командващият Обединената група сили военачалник от армията Сергей Суровикин призова командирите и бойците от групата Вагнер да се подчинят на волята на президента Путин и да разрешат казуса по кротичък метод.

Превод: ПИ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР