Въоръжените сили на Китай по-рано обявиха тридневни патрули за бойна

...
Въоръжените сили на Китай по-рано обявиха тридневни патрули за бойна
Коментари Харесай

Демонстрация на сила: Китай изпрати десетки изтребители и 11 бойни кораба към Тайван

Въоръжените сили на Китай по-рано оповестиха тридневни " патрули за бойна подготвеност " като предизвестие към Тайван. Действията на Пекин са в отговор на деликатната дипломатическа задача на президентката Цай Ингвен, ориентирана към подсилване на разтърсените партньорства на Тайван в Централна Америка и към усилване на поддръжката от Съединени американски щати. Пътуването на Цай включваше и политически сензитивна среща с ръководителя на американската Камара на представителите Кевин Маккарти. Делегация на Конгреса пък се срещна с президентката през уикенда след завръщането й в Тайван.

Китай отговори на контактите на Цай с Маккарти с налагането на възбрана за влизане в страната и финансови наказания на обвързваните с визитата й в Съединени американски щати, както и със засилена военна интензивност.

Между 6 ч. в неделя сутринта и 6 ч. в понеделник общо 70 китайски самолета са били засечени в зоната, като половината от тях са пресекли междинната линия в Тайванския пролив - неофициалната граница, в миналото мълчешком одобрявана от двете страни, се споделя в известието на тайванското министерство на защитата. Сред самолетите е имало 8 изтребителя J-16, 4 изтребителя J-1, 8 изтребителя Су-30 и разследващи самолети.

Между петък и събота наоколо до Тайван бяха засечени 8 китайски бойни кораба и 71 самолета. Според тайванското министерство то работи с оглед " да не провокира ескалация на спора и да не предизвика разногласия ". Тайван съобщи, че следи китайските придвижвания посредством наземно основаните си ракетни системи и посредством личните си военни кораби.

В допълнение към патрулите китайската войска ще организира " обучение с бойни стрелби " в залива Лоюан в китайската провинция Фудзиен, заяви локалната корабоплавателна работа.

От своя страна военноморските сили на Съединени американски щати оповестиха, че ракетният миноносец " Милиус " през днешния ден е правим задача за отбрана на правото и свободата на корабоплаването в Южнокитайско море наоколо до островите Спратли, за които спорят шест страни от района, в това число и Китай, съобщи Ройтерс.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР