Въоръжените бунтовници заместват държавното управление от двете страни на границата

...
Въоръжените бунтовници заместват държавното управление от двете страни на границата
Коментари Харесай

Въоръжените бунтовници налагат брутална власт на границата Венецуела-Колумбия

Въоръжените бунтовници заместват държавното ръководство от двете страни на границата сред Венецуела и Колумбия , където постановат свои брутални закони на цивилни граждан и, съгласно нов отчет на Human Rights Watch (HRW), оповестява " Гардиън ".

В източната провинция на Колумбия Араука и прилежащият щат Апуре във Венецуела, цивилните не могат да се движат свободно , принудени са да се подчиняват и са облагани с налози за съвсем цялата си икономическа активност. HRW документира злоупотреби, в това число убийства, отвличания, изгубвания, набиране на деца и изнасилвания.

" Въоръжените групировки в Араука и Апуре санкционират жителите с насилствен труд , като изискват безвъзмездна работа работа, от време на време с месеци , за земеделие, разчистване на пътища или готвене в лагерите на въоръжените групи, които постоянно са във Венецуела ", оповестява отчетът.

Групите работят безнаказано с помощта на лимитираната държавна власт от двете страни на границата , където постановат свои лични правила. Две от групите даже раздават наръчници за жителите на района .

Тези, които не съблюдават строгите правила на групите, заплащат с живота си . Телата на 16 цивилни бяха открити в Араука предходната година, като на тях бяха сложени бележки, които " оправдават " убийствата, като в " текстовете упрекват убитите жертви, че са " информатори ", " изнасилвачи ", " дилъри на опиати " или " крадци ". "

Сигурността от колумбийска страна на границата трябваше да се усъвършенства след историческо спокойно съглашение от 2016 година с Революционните въоръжени сили на Колумбия (ФАРК), които се бореха против държавното управление в продължение на 50 години.

Докато това съглашение публично постави завършек на спор, в който починаха над 260 000 души и бяха изгонени 7 милиона души от домовете им, обстановката в някогашните замъци на ФАРК, като провинция Араука, се трансформира малко.

Друга колумбийска лява група - Националната освободителна войска - НОА, работи в съюз с дисидентите. Присъстват и Патриотичните сили за национално избавление, венецуелска партизанска група, която поддържа лявото държавно управление на страната си.

" Колумбийско-венецуелската граница е стратегически значима за въоръжените групировки заради незаконната стопанска система , която съществуват там, в това число контрабандата, трафика на опиати и трафика на хора ", разяснява Хуан Папьор, един от създателите на отчета. " Въоръжените групи могат също да атакуват цивилни в Колумбия и по-късно употребяват Венецуела като опора, нещо, което се случва постоянно на границата с Араука-Апуре. "

Венецуела е и огнище на незаконната активност , като бандите се възползват от обществения и стопански провал на страната .

Президентът на Колумбия Иван Дюке упрекна президента на Венецуела Николас Мадуро, че е съдействал директно за несигурността, като подслонява НОА и дисиденти, бойци на ФАРК.

Над 4 милиона души са избягали от Венецуела , оповестява организацията на Организация на обединените нации за бежанците. Много мигранти минават през Колумбия пешком , където в допълнение са изложени на риск от въоръжени групировки.

" Цивилните заплащат цената, в това число и венецуелските имигранти , които към този момент бягат от сериозна филантропична рецесия в своята страна ", сподели Папьор.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР