Външното министерство на Турция съобщи, че посланикът на САЩ в

...
Външното министерство на Турция съобщи, че посланикът на САЩ в
Коментари Харесай

Анкара привика посланика на САЩ заради „арменския геноцид

Външното министерство на Турция заяви, че посланикът на Съединени американски щати в Анкара е бил извикан в събота, с цел да му бъде предявен митинг поради изказването на президента Джо Байдън, с което той призна за геноцид избиването на арменци през 1915 година в Османската империя, съобщи Ройтерс. Байдън е свикан " да поправи тази съществено неточност ".

В известието на ведомството се споделя, че турският заместник-министър на външните работи Седат Йонал е уведомил на посланика Дейвид Сатърфийлд, че позицията на Белия дом е лишена от правно съображение и че Анкара " я отхвърля, счита я за неприемлива и я осъжда по безапелационен метод ". Посочва се също, че изказването на Байдън нанася " рани на двустранните връзки, които мъчно ще бъдат заличени ".

Премиерът на Армения Никол Пашинян назова признанието на Съединени американски щати за геноцида над арменците належащо обръщение на интернационалната общност.

Турското държавно управление признава обстоятелството за всеобщото изтребване на арменци, само че е срещу потреблението на термина " геноцид " и счита, че броят на жертвите за повишен. Според Анкара гибелта на арменците не е била резултат на целенасочена държавна политика, а разследване на революция в Османската империя, чиито жертви са станали и турци.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР