Външнополитическият представител на Европейския съюз Федерика Могерини прикани Венецуела да

...
Външнополитическият представител на Европейския съюз Федерика Могерини прикани Венецуела да
Коментари Харесай

Европейски ултиматум към Мадуро: Избори веднага или признаваме Гуаидо

Външнополитическият представител на Европейския съюз Федерика Могерини прикани Венецуела да провежда нови, свободни и транспарантни президентски избори, с цел да изберат управление, което фактически да съставлява волята на нейните жители, заяви " Ройтерс ".

" Ако няма известие за организирането на нови избори с нужните гаранции през идващите дни, Европейски Съюз ще предприеме по-нататъшни дейности, в това число по въпроса за признаването на управлението на страната в сходство с член 233 от венецуелската конституция ", съобщи в декларация Могерини.

Това изказване на еврокомисаря бе предшествано от присъединението на още европейски страни към настояването на Франция, Испания и Германия във Венецуела да се разгласят нови избори в идващите 8 дни. Англия направи това първа, последваха я Холандия и Португалия. Ако това не стане, то тези страни ще признаят Хуан Гуаидо за легален президент на Венецуела. Очевидно, това е и позицията на Брюксел.

Междувременно Русия направи несполучлив опит да блокира поисканото от Съединени американски щати съвещание на Съвета за сигурност към Организация на обединените нации. Но защото от 15 страни-членки единствено 4 (Русия, Китай, ЮАР и Екваториална Гвинея) са били срещу, до момента в който 9 са били съгласни и 2 са се въздържали.

На самото съвещание обаче американска проекто - декларация изискваща " цялостна поддръжка " на венецуелското Национално заседание, ръководено от опозиционера Хуан Гуаидо, бе блокирана от Русия и Китай.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР