Външният министър на Северна Македония Буяр Османи излезе с призив

...
Външният министър на Северна Македония Буяр Османи излезе с призив
Коментари Харесай

Скопие с апел да отпушим преговорите със смяна на… български историци!?

Външният министър на Северна Македония Буяр Османи излезе с апел България да смени част от историците в смесената комисия.

" Ние до момента сменихме двама представители в комисията, България няма смяна в състава, може би би трябвало да се възползва от нашия опит, само че не предпоставям такава стъпка, единствено разтварям тази тематика, защото и двете страни имаме интерес комисията да бъде продуктивна ", уточни той в изявление по bTV във връзка визитата на северомакедонския министър председател у нас през днешния ден и утрешното съвещание на двете държавни управления в София.

Според него историческата двустранна комисия буксува право съразмерно на усилването на проблемите сред двете страни.

" Какво съм забелязал - тяхната динамичност е правопропорционална на политическата динамичност. В момента, когато климатът се утежни, и историците губят кураж, и гледат да не пречат на политиците. В тези две години, повече от две години, можем да създадем един разбор на опита, който е насъбран дотук, без да давам съответен образец ", разяснява Османи.

И от Северна Македония, и от България се чакат резултати, сподели той и дефинира като чудесно обръщение визитата на Петков в Скопие.

" Мисля, че беше чудесно обръщение, че в първия работен ден на нашето ново държавно управление се състоя първото посещаване на вашия министър председател тук, което има и символика, има и същност. Символиката е, че ние сме най-близки съседи, само че същината е, че в една положителна, градивна атмосфера, в атмосфера на персонално доверие, се сътвори платформа за продължение на диалозите ", сподели той.

А във връзка инфраструктурата и усилването на бизнес и транспортните връзки сред България и Северна Македония, на която слага акцента българският министър председател Кирил Петков, Османи направи забележка, че това не може да е единствено северомакедонски ангажимент.

" Например пътната връзка сред Скопие и София не може да е единствено наш ангажимент, нашият ангажимент е до Крива Паланка, граничният пункт " Клепало " от наша страна е приключен, чакаме вие да го завършите от ваша страна ", сподели Османи.

" Аз имам една теза, че нашите връзки не може да основават единствено на политическото доверие и политически контракт. Ние би трябвало да се опрем на мрежа от съдействие с контакти и връзки, хора, бизнеси, университети, които ще остават крепко свързани даже и политическото съдействие да се наруши, тази мрежа ще остане здрава ", съобщи външният министър на Република Северна Македония.

В коментар на изискването ни Скопие да впише в конституцията си българите на тяхна територия, външният министър съобщи, че Северна Македония е известна в света със степента на груповите права на жителите,

" Не виждаме нищо проблематично да се включи и която и да е друга етническа общественост, да се интегрира, само че и да покаже отговорност и преданост към страната. Специално аз мога да приказвам за Рамковия контракт, бидейки представител на етническа общественост тук, която е получила придобивки от Рамковия контракт, само че той не беше единствено за албанците и турците, и сърбите, и власите, и ромите, само че може и българите станат част него ", сподели още той.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР