Външните министри на Европейския съюз заплашиха Сирия с нови санкции

...
Външните министри на Европейския съюз заплашиха Сирия с нови санкции
Коментари Харесай

Външните министри на ЕС обмислят санкции за Сирия, не се включват към тези на САЩ срещу Русия

Външните министри на Европейския съюз заплашиха Сирия с нови наказания поради хипотетичната химическа офанзива в град Дума, само че не се причислиха към предстоящите ограничения на Съединени американски щати против Русия, съобщи " Ройтерс ".

" Европейски Съюз ще продължи да разисква спомагателни ограничаващи ограничения против Сирия до момента в който репресиите не престават ", се показва в изказване на 28-те външни министри след диалозите им в Люксембург. Те показаха поддръжка за въздушните удари на Съединени американски щати, Англия и Франция, осъществени в събота в отговор на химическата офанзива на 7 април против град Дума.

" Много е значимо да се подчертае, че (ударите) не са опит да се промени хода на войната в Сирия или да има смяна на режима ", съобщи английският първи посланик Борис Джонсън при идването си на срещата. " Опасявам се, че войната в Сирия ще продължи по този ужасяващ метод. Но светът сподели, че желае завършек на потреблението на химически оръжия ", добави той.

Евентуалните нови наказания против Асад ще добавят серията от наказателни ограничения, оповестени след 2011 година Те варират от оръжейно ембарго до заледяване на активи на сирийски публични лица, военни, предприемачи и учени, упрекнати в насърчаване на химически оръжия.

Дипломати от Европейски Съюз обаче обявиха, че не е имало полемика за санкциониране на съветски военни, които дружно с Иран, разрешиха на Асад да си върне следени от бунтовниците територии и които Западът упреква във военни закононарушения. Очаква се Съединени американски щати да разгласят нови стопански наказания против Русия, ориентирани към компании, които съгласно Вашингтон се занимават с съоръжение, обвързвано с химически оръжия, съобщи по-рано посланикът на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Ники Хейли.

Дипломати от Европейски Съюз обаче споделиха, че до момента в който европейските държавни управления нямат по-голяма визия какво възнамеряват Съединени американски щати, е невероятно бързо да последват образеца им. В предишното ограниченията от страна на Европейски Съюз са идвали месеци след тези на Вашингтон.

Траен мир

В заключенията от срещата се показва също, че всяко трайно решение в Сирия изисква политически преход и запазването на целостта и суверенитета на страната, а постигането на дълготраен мир е основната цел, за чието реализиране Европейски Съюз няма да жали средства, съобщи Българска телеграфна агенция.

За да има дълготраен мир, належащо е раздаването на правораздаване и постигането на национално помиряване. Европейски Съюз още веднъж приканва въпросът да бъде прегледан от Международния углавен съд и огънят да бъде неотложно преустановен, се добавя в текста.

Европейски Съюз регистрира, че спорът в Сирия навлезе в осмата година, белязан от необятно публикувано принуждение, ярки нарушавания на интернационалното право от всички участници, както и от използването на химическо оръжие от режима и от " Ислямска страна " (ИД). Сирийският режим носи главната отговорност за пагубната филантропична конюнктура и за страданието на сирийския народ. Съветът на Европейски Съюз поддържа всяко деяние, ориентирано към попречване на използването на химическо оръжие.

Необходимо е да се употребяват опциите за постигането на политическо решение, тъй като съгласно Европейски Съюз военно решение е невероятно. Сирийският режим, подкрепян от Русия и Иран, усили използването на военна мощност, без оглед на цивилните жертви. Незабавно би трябвало да бъде прекъснато възпрепятстването на филантропичния достъп до потърпевшите, декларират европейските външни министри.

Всички страни в сирийския спор би трябвало да се борят против ИД. Действията на Турция в Северозападна Сирия в допълнение утежняват ситуацията. Европейски Съюз показва дълбока угриженост от изкуствените промени в картата на сирийското население. Европейски Съюз няма да взе участие във възобновяване на региони в Сирия, наранени от този метод, се показва в заключенията.

В Сирия през днешния ден над 13 милиона души имат потребност от помощ, над шест милиона са напуснали домовете си, а три милиона са изтласкани в труднодостъпни области. Европейски Съюз осъжда потреблението на глада като военно средство. Защитата на елементарните хора е освен законово, само че и морално обвързване. Досега Европейски Съюз е обезпечил 10.6 милиарда евро за Сирия, означават министрите.

" Единственото решение е кротичък развой посредством Съвета за сигурност ", акцентира холандският първи посланик Стеф Блок.

" Ще има решение, включващо всички, които имат въздействие в района ", уточни немският му сътрудник Хайко Маас. " Никой не може да си показа човек, употребяващ химически оръжия против личния си народ, да бъде част от това решение ", сподели още той. Следващата седмица Европейски Съюз ще организира интернационална донорска конференция за Сирия.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Сирийската рецесия (1344)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР