Външните министри и министрите по европейските въпроси на ЕС се

...
Външните министри и министрите по европейските въпроси на ЕС се
Коментари Харесай

Министри на ЕС оказват натиск върху Унгария да подкрепи ембаргото на руски петрол

Външните министри и министрите по европейските въпроси на Европейски Съюз се пробват обществено да окажат напън Унгария в понеделник да анулира ветото си върху препоръчаното петролно ембарго против Русия, като Литва сподели, че блокът е " държан пленник от една държава-членка ".

Ембаргото, препоръчано от Европейската комисия при започване на май, ще бъде най-суровата глоба след нашествието на Москва на 24 февруари в Украйна и планува изключване на страни от Европейски Съюз, които са най-зависими от съветския нефт.

Но Унгария, най-близкият съдружник на Москва в Европейски Съюз, съобщи, че желае стотици милиони евро от блока, с цел да смекчи цената на отхвърли от съветския нефт. Европейски Съюз се нуждае от единодушието на всички 27 страни, с цел да наложи ембаргото.

" Целият Европейски съюз е държан пленник от една държава-членка... би трябвало да се споразумеем, не можем да бъдем заложници ", сподели литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис, когато дойде за среща с сътрудниците си.

Няколко министри непосредствено назоваха Унгария по име, до момента в който разговаряха с кореспонденти, само че Румъния сподели, че зависи от блока да приобщи Будапеща към глобите.

Унгарският външен министър Петер Сиярто съобщи на страницата си във Facebook на 11 май, че не се вижда решение.

Той сподели, че държавното управление на премиера Виктор Орбан се нуждае от " стотици милиони долари " за унгарските рафинерии, увеличение на потенциала на водопровод от Хърватия и отплата за унгарската стопанска система.

Много външни министри обаче споделиха, че петролно ембарго въпреки всичко ще има, даже и да отнеме повече време за реализиране на съглашение.

" Този пакет (от санкции) ще бъде признат и петролът ще бъде включен ", сподели висшият посланик на Естония Ева-Мария Лиймец, позиция, подкрепена от други, в това число Люксембург и Румъния. Испания също поддържа предлагането на Комисията.

Петролното ембарго, към този момент наложено от Съединените щати и Англия и което ще последва пет рунда на по-ранни наказания на Европейски Съюз, се преглежда като най-хубавият метод за понижаване на съветските доходи, финансиращи войната в Украйна.

Върховният представител на Европейски Съюз по външната политика Жозеп Борел предходната седмица алармира, че срещата в понеделник може да се трансформира в повратен миг. Преди съвещанието той съобщи, че прави всичко допустимо, с цел да отблокира обстановката.

Някои дипломати в този момент показват срещата на върха на 30-31 май като миг за съглашение за поетапна възбрана на съветския нефт, евентуално в период от шест месеца, с по-дълъг временен интервал за Унгария, Словакия и Чешката република.

Припомняме, че България към този момент най-малко на думи декларира, че ще наложи несъгласие на решението за налагане на петролно ембарго, в случай че не попадне измежду страните в листата с изключенията.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР