Външната комисия на Народното събрание прие предложението на Демократична България

...
Външната комисия на Народното събрание прие предложението на Демократична България
Коментари Харесай

Външната комисия не се разбра за общ текст по френската оферта за РСМ, прие предложението на ДБ

Външната комисия на Народното събрание одобри предлагането на " Демократична България " за Република Северна Македония и отхвърли другите два плана на решение - на Движение за права и свободи и на ГЕРБ-СДС.

Това се случи след близо 8-часови диспути с 11 гласа " за ", 3 " срещу " и два " въздържал се ".

Очаква се на следващия ден тематиката да бъде препоръчана за разискване в пленарната зала.

Проектът за решение гласи, че 47-ият парламент разпорежда на държавното управление да утвърди предлагането на френското председателство на Европейски Съюз за повдигане на ветото за старт на договаряния за еврочленство над Северна Македония. В документа обаче се слага експлицитното условие то да бъде прецизирано и усъвършенствано в отбрана на българския народен интерес.

Според плана за решение, държавното управление в оставка може да утвърди препоръчаните от Председателството на Съвета на Европейски Съюз Преговорна рамка и Заключения на Съвета, единствено в случай че бъдат изпълнени няколко условия.

Първо, двата документа да се уточняват по този начин, че да подсигуряват вписването на българите в Конституцията на Северна Македония там, където са упоменати други нации и на равна основа с тези нации.

Второто, в двата документа да стане ясно, че нищо в процеса на присъединение на РСМ в Европейски Съюз не може да бъде тълкувано като самопризнание от Република България на съществуването на “македонски език”.

Трето, да се дадат гаранции, че добросъседството остава водоравен аршин до края на договарянията на Скопие за еврочленство, като за осъществяването му Еврокомисията регулярно ще осведоми Евросъвета.

Четвърто, периодическият обзор на осъществяването на контракта за добросъседство със Северна Македония би трябвало да бъде оповестяван и в границите на преговорния развой.

От " Продължаваме Промяната " обявиха, че застават зад предлагането на " Демократична България ".

Кристиан Вигенин от левицата уточни, че са срещу плановете на Движение за права и свободи и ГЕРБ, а по този на Демократична България ще се въздържат при гласуването. Все отново той дефинира като добра основа препоръчаното решение от Христо Иванов, само че социалистите не можели да дадат единодушие за подобен документ. Мнението ни е, че въобще приемане на сходни позиции е преждевременно, изключително в обстановката, в която се намираме, уточни Вигенин. И изясни - към този момент има изразено отношение на Северна Македония по френското предложение, също така няма ръководител на Народното събрание, гласувана е оставката на държавното управление, имаме външен министър в оставка, който би трябвало да подписва протоколи с една страна, която към този момент ги е отхвърлила. Да се взема дълготрайно решение в тази обстановка не удачно, акцентира представителят на левицата. Ако стигнем до избори, сходни решения да се вземат от идващия парламент и държавно управление, уточни той. В същото време Вигенин акцентира, че Българска социалистическа партия държи на европейската интеграция на района, само че не непременно.

" ИТН " и " Възраждане " се оповестиха срещу трите препоръчани плана на решение. Според Ангел Георгиев от " Възраждане " те позволяват редица взаимни отстъпки с езика, историята и културата. Един компромис по отношение на Македония е компромис по отношение на България, което е неприемливо, заключи той.

В плана на Движение за права и свободи е записано, че Народното събрание утвърждава оферти от френското председателство план на Преговорна рамка за участие в Европейски Съюз на Република Северна Македония(РСМ) и Албания и задължава Министерския съвет неотложно да предприеме всички нужни дейности в осъществяване на решението на Народното събрание.

Предложението на ГЕРБ-СДС планува предприемане на дейности от Министерския съвет за утвърждение на плана на Преговорната рамка и плана на Заключение на Съвета на Европейски Съюз за европейската интеграция на РСМ. Министерският съвет да утвърди препоръчаните от френското председателство планове при избрани условия, са записали депутатите. Сред тях е изпълнителната власт да е положила старания за прецизиране на текста на Заключенията по този начин, че да подсигурява вписването на българите в конституцията на РСМ във всички разпореждания, " в които са упоменати и други нации и на равна основа с тези нации ". Изпълнителната власт да е положила нужните старания за възстановяване на оферти от председателството пакет от документи, тъй че нито един документ/изявление в процеса на присъединение на РСМ да не може да се смята като самопризнание от България на съществуването на т.нар македонски език, обособен от българския, е друго от изискванията.

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР