Ванилинът - органичното съединение, което притежава аромат на ванилия и

...
Ванилинът - органичното съединение, което притежава аромат на ванилия и
Коментари Харесай

Ароматът на вашия ванилов сладолед може да дойде от...пластмасови бутилки

Ванилинът - органичното съединяване, което има мирис на ванилия и се съдържа естествено под формата на гликозиди в плодовете на едноименното растение, се употребява необятно в хранителната и козметичната индустрия, както и при производството на някои медикаменти, само че източникът му са основно лабораториите.

 Орхидеята ванилия (Vanilla planifolia), илюстрация от Köhler`s Medicinal Plants1887 година

Ароматичното вещество се синтезира елементарно и понастоящем към 85% от ванилина се създава от химикали, получени от изкопаеми въглеводороди (чрез така наречен електрофилно ароматно заместване).

В предишното за синтезиране на ванилин са употребявани евгенол (от някои етерични масла, изключително от карамфил, индийско орехче) или дървесина (целулозна технология).

Производството на сладолед и шоколадови произведения е основният консуматор на ванилин и за тези артикули се употребяват над 75 % от търгуваните на международния пазар количества от ароматичното вещество.

През 2018 година световното търсене на ванилин е към 40 800 тона, а се чака да нарасне до 65 000 тона до 2025 година, съгласно изследване, оповестено в списание „ Green Chemistry “.

В бъдеще обаче е допустимо ароматът на вашия ванилов сладолед да пристигна от…. пластмасови бутилки.



Учени в Шотландия  са намерили метод да трансфорат пластмасовите боклуци във усет на ванилия благодарение на генетично модифицирани бактерии, осведоми БГНЕС.

Те са употребявали нов способ за преобразяване на пластмасовите боклуци във ванилин, като по този метод считат, че ще може да се отговори на възходящото търсене на това вещество, само че и да се работи за понижаване на замърсяването.

Проучванията демонстрират, че пластмасовите бутилки, направени от полиетилен терефталат (PET, най-широко публикуваният термопластичен полимер от полиестерното семейство), могат да се разлагат, с цел да се получи терефталова киселина.

В нова разработка двама откриватели от Университета в Единбург в Шотландия съумяват да преобразуват терефталовата киселина във ванилин, употребявайки генетично модифицирана бактерия Escherichia coli. Използвайки тази бактерия учените са съумели да трансфорат към 79% от терефталовата суровина във ванилин.

 Бутилки, събрани за преработване, Тайланд

Отговор на екологичната рецесия с пластмасовите боклуци

„ Глобалната рецесия с пластмасовите боклуци в този момент е приета за един от най-належащите екологични проблеми, пред които е изправена нашата планета “, пишат създателите на създаването от Шотландия.

Около 1 милион пластмасови бутилки се продават всяка минута по света и единствено 14% се рециклират. Рециклируемата пластмаса може да се трансформира във нишки единствено за облекла или килими:

" Нашата работа оспорва възприемането на пластмасата като проблематичен боклук и вместо това показва потреблението й като нов въглероден запас, от който могат да се създават артикули с висока стойност ", сподели съавторът Стефан Уолъс, старши учител по биотехнологии в Университета в Единбург.

Сега създателите на проучването се надяват в допълнение да подобрят бактериите, с цел да могат да трансфорат още повече терефталова киселина във ванилин.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР