Вандали оскверниха със свастики и знака на есесовците лобното място

...
Вандали оскверниха със свастики и знака на есесовците лобното място
Коментари Харесай

Оскверниха лобното място на Вела Пеева

Вандали оскверниха със свастики и знака на есесовците лобното място на партизанката Вела Пеева край Велинград, сигнализираха поданици на града в обществените мрежи. Паметните плочи на младата жена са изрисувани със спрей.

От оповестените фотоси се вижда по какъв начин мемориалът е изкъртен и запокитен на пътеката в местността Бялата канара. Не е пожален и българският трикольор, до неотдавна – неизменима част от композицията.

Колкото и да са оспорвани битките против хитлеризма и партизанското придвижване, за локалните хора Вела Пеева си остава героиня. Почита се всичко, обвързвано с нея. Една от забележителностите в курорта е къщата-музей в родния дом на девойката, едвам 22-годишна починала в името на концепцията. На рождената дата и в деня на гибелта й се провеждат поклонения. Самият град носи името й след обединяването на трите села Каменица, Чепино и Лъджене.

Поруганото място на Бялата канара е считано за един от гробовете на Вела. Там тя се крие 37 дни от преследващата я потеря служители на реда и жандармеристи – сама, ранена на две места, гладна, премръзнала. На 3 май е обградена и се самоубива.

Следват поредност от гаври. Главата й е отрязана, с нея е обичай по лицето един от другарите на Вела – Стою, показвана е за наставление на селяните. След като стартира да се разлага офицер подрежда на един боец да я хвърли в клозета. Вместо това обаче младежът я погребва над гимназията.

Първоначално убийците на партизанката не разрешават да бъде заровена. По молба на хората, които акцентират, че тялото стартира да се разлага, въпреки всичко е позволено да я заровят. Тленните й остатъци са положени на лобното място.

След Девети септември боецът демонстрира на новата власт къде е заровил главата, събрани са и костите от лобното място и Вела е заровена за трети път.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР