Валутният борд, една от малкото теми, по които в обществото

...
Валутният борд, една от малкото теми, по които в обществото
Коментари Харесай

ГЕРБ клатят валутния борд

Валутният ръб, една от дребното тематики, по които в обществото има цялостно единодушие, може да бъде унищожен от ръководещата коалиция отпред с ГЕРБ. Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова тихомълком е внесла в Народното събрание корекция в закона за Българска народна банка, която планува от датата на влизането ни в чакалнята на Еврозоната формалният валутен курс на лв. към еврото да бъде еднакъв на централния курс сред еврото и лв., контрактуван с останалите страни от еврозоната, Дания и ЕЦБ. На процедура това значи, че всички тези страни ще имат право да желаят смяна на курса, който е 1.95583 лв. за едно евро. Така левът може да се окаже под напън, който да докара до неговата амортизация.

От 20 години насам властта за пръв път се кани да промени законовия текст, регламентиращ валутния курс на лв. към еврото, без да променя настоящето съответствие 1.95583 лв. за едно евро. Причината е, че това е наложително условие за участието на България в преддверието на еврозоната - Валутно-курсовия механизъм II (ERM II), което финансовият министър Владислав Горанов чака да се случи до неговия рожден ден 30 април 2020 година

Председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ предлага в закона за Българска народна банка да се запише, съгласно който от датата на присъединяване на България в ERM II формалният валутен курс на лв. към еврото е еднакъв на централния курс сред еврото и лв., контрактуван с останалите страни в ERM II (страните от еврозоната плюс Дания) и ЕЦБ по съответните резолюции и съглашения.

Новият правилник не води до директна смяна на курса, който даже при този текст може да остане неизменен до влизането на България в еврозоната, когато и да стане това. Преди година сегашният шеф на Българска народна банка Димитър Радев, както и министър Владислав Горанов обществено дадоха обещание таман това - че България ще влезе в ERM II и еврозоната със настоящия курс на лв. към еврото. " За нас това е набожен въпрос ", съобщи гуверньорът Радев по време на годишната среща на държавното управление с бизнеса през януари 2019 година

Независимо от това, новият текст не изключва смяна на курса в бъдеще, колкото и този риск да е единствено научен и да има огромна възможност в никакъв случай да не се осъществя, както да вземем за пример не се осъществя в Литва, Латвия и Естония. При Словакия даже се стигна до ревалвация на кроната, т.е. до увеличение на спестяванията на хората при приемането на еврото. При други страни обаче е имало обезценка на локалната валута и амортизация на влоговете..

Валутният курс на лв. към еврото в съответствие 1.95583 лева за едно евро е закрепен в член 29 от Закона за Българска национална банка, който не е променян от 1999 година насам. Според него левът е вързан към немската марка в отношение 1:1, а откакто Германия влезе в еврозоната, курсът на лв. към еврото ще се получи, като се умножи по курса, по който марката се конвертира в евро. Целта на записването на курса в закон е да не може той да се трансформира небрежно и без единодушието на Народното събрание. Предложението на ГЕРБ ще се добави като нова опция. Предложението, за което заяви сп. " Икономист ", е импортирано без " непотребен " звук на 23 януари, сред първо и второ четене на общоприети промени във Валутния закон.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР