“Вълнувам се много, че ще участвам в този концерт, защото

...
“Вълнувам се много, че ще участвам в този концерт, защото
Коментари Харесай

Концерт, посветен на Мария Калас ще се състои на 26 май

“Вълнувам се доста, че ще вземам участие в този концерт, тъй като е обвързван с името на най-голямата оперна певица за всички времена, каквато е Мария Калас!

За мен тя е най-въздействащата изпълнителка в операта.

Слушайки я, забравяш за тембровата характерност на човешкия глас и се потапяш във галактика от страсти и усеща!

Образец за съвършенство, характер и трагичен размах.

Тя е библията на операта ”- споделя оперната прима Цветелина Василева, която ще вземе присъединяване в концерта " МАРИЯ КАЛАС - гласът на столетието ”!

В него русенската аудитория ще бъде поведена от тенора и пианиста Георгиос Филаделфевс в едно извънредно поклонническо пътешестване, отдадено на гения на Вечната Дива!

“Въпреки, че съм се родил две години откакто Мария Калас си отива от този свят, в действителност мога да кажа, че я познавам доста от близко. Моят дядо беше електротехник в Нациналната банка на Гърция и като фанатик на тематика опера, е записвал спектакли, предавани онлайн по радиото, в които тя извършва функциите на Медея и Норма.

Познавам я задочно и от други огромни певици, за които тя е била идол. Флора Казанджиян и Мария Коромандзу да вземем за пример твърдяха, че излизат от меланхолия щом си пуснат нейни записи.

Още от дребен, разхождайки се към Атинската консерватория, където Калас учи при Мария Тривела и Елвира Де Идалго, попаднах на ул. Патисион, където в ляво от мен видях доста красива постройка...По-късно разбрах, че това е родната къща на популярната певица, която следва да бъде превърната в музей!

През 2000 година се явих на Международния конкурс GRAN PRIX Мария Калас за пианисти, където срещнах огромни музиканти. Изсвирих общо 10 концерта с оркестър и стигнах до четвърти тур. Станах лауреат на този конкурс, което ми отвори доста порти, само че по- вълнуващото за мен бе, че стъпих на сцената на Атинската концертна зала “Мегарон ”, където е играла даже Мелина Меркури!

Въпреки, че Мария Калас не е пяла там, в действителност тази зала е издигната, реализирайки точно нейната фантазия, а в известна степен и с поддръжката ѝ.

Познавам се и с сътрудника на Мария Калас Никола Захария, а учителката ми по пиано Мария Херогйоргу е била нейна съученичка.

Свирил съм и в зала Парнас, където Калас прави своите първи стъпки на сцената, и където всеки студент от Атинската консерватория трябваше да даде концерт!

Факта, че в тази стратегия ще пея като сопранист и в тоналностите на Мария Калас, от една страна може да наподобява необичайно на хората, само че въпреки това мога да обясня за какво.

Тъй като от доста дребен аз имитирах женски гласове и заради обстоятелството, че мога да пея доста високо.

Като човек, който много надълбоко в сърцето си държи мемоари и картини от певицата Мария Калас, считам, че ще прозвуча извънредно забавно и за русенската аудитория!

Мисля, че който не пристигна ще загуби ужасно доста, тъй като това ще бъде единствения концерт отдаден на Мария Калас!

Ще приказвам за нея, ще се слушат записи незнайни за публиката, а кой знае, може би и пуликата ще взе участие?!

Така че, ви чака забавно странствуване в света на една Богиня – Мария Калас! ” – думи на самия Георгиос Филаделфевс, малко преди концерта отдаден на 100 години от рождението на популярната оперна Дива Мария Калас. Заедно с него на сцената ще чуем сопраното Цветелина Василева и тенорът Борис Луков дружно с оркестъра на Русенската опера под диригентството на Вилиана Вълчева.

Необичайния концерт е на 26 май, петък, 19 часа в зала Филхармония!

Билети на каса Опера и на

www.ruseopera.com
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР