Вълна от критики заля италианския милиардер Силвио Берлускони, лидер на

...
Вълна от критики заля италианския милиардер Силвио Берлускони, лидер на
Коментари Харесай

Берлускони разбуни духовете след изказване за Зеленски и Украйна

Вълна от рецензии заля италианския милиардер Силвио Берлускони , водач на партия " Форца Италия ", която е част от ръководеща коалиция в Италия. В първия ден на изборите за регионален шеф и регионална администрация на Ломбардия Берлускони гласоподава, а след това направи изказвания за войната в Украйна и по-специално против украинския президент Володимир Зеленски, оповестяват АНСА и " Скай Ти Джи 24 ".

" Достатъчно беше той (Зеленски) да престане да нападна двете самостоятелни републики в Донбас и това нямаше да се случи ", съобщи Берлускони, имайки поради, че Зеленски носи отговорност за съветската инвазия в Украйна. " Следователно правя оценка доста, доста отрицателно държанието на този господин ", добави той. " Ако бях министър-председател, в никакъв случай нямаше да отида и да приказвам със Зеленски, тъй като сме очевидци на опустошаването на неговата страна и на гибелта на нейните военни и нейните жители ", акцентира Берлускони.

Той сподели това по отношение на оповестеното от министър-председателката Джорджа Мелони желание да отиде в Киев преди годишнината от съветската инвазия в Украйна, както и със срещата ѝ със Зеленски по време на Европейския съвет предишния четвъртък в Брюксел, отбелязва медиите.

Веднага от италианския министерски съвет (Палацо Киджи) разгласиха изказване, в което се акцентира, че поддръжката за Украйна от страна на италианското държавно управление е солидна и безапелационна, както ясно е декларирано в неговата управленческа стратегия и както бе доказано и по време на всички парламентарни гласувания на болшинството, което поддържа изпълнителната власт.

Но рецензиите в изявлението на Берлускони не се ограничиха единствено до Зеленски. Той разкритикува и метода към Украйна на Белия дом, допълват италианските медии. " За да се реализира мир, Вие, господин президент на Съединени американски щати, би трябвало да кажете на Зеленски : " На твое разположение след края на войната е един " проект Маршал " за възобновяване на Украйна ", съобщи още Берлускони и добави, че Съединени американски щати би трябвало да слагат и условия към Зеленски по този " проект Маршал ". Те би трябвало да му кажат: " Още на следващия ден разпореждаш преустановяване на огъня, тъй като в противоположен случай от на следващия ден няма да ви даваме повече долари и повече оръжи я ".

Всичко това породи бурна реакция от страна на другите политически сили в Италия. Карло Календа, водач на центристкия " Трети полюс ", дефинира изявлението на Берлускони като " путинистки бълнувания ", които са в цялостен контрастност с позицията на Европейски Съюз и с държавното управление на Италия, в което министър на външните работи Антонио Таяни е представителят на партията на Берлускони.

Мария Стела Джелмини, която в миналото беше доближена на Берлускони, само че предходната година демонстративно напусна " Форца Италия " и влезе в партията на Календа, съобщи, че не може да повярва на приказките на Берлускони, който е показал Зеленски като агресор. " Питам се докога ще продължава мълчанието на Европейската национална партия по отношение на това, което към този момент не може да бъде дефинирано като двусмислено държание на " Форца Италия ", а като ясна поддръжка за Путин и за неговата инвазия в една суверенна страна ", сподели Джелмини.

Според сенатора Еторе Розато от " Трети полюс " думите на Берлускони са неприемливи и опонират на етичните правила на НАТО . Отделно би трябвало да се обърне внимание, че те са произнесени в първия ден на регионалните избори и Берлускони го е направил с предизборни подбуди, добави Розато. " Но човек не би трябвало да слага страната в едно мъчно състояние единствено тъй като няма консенсус в ръководещото болшинство ", добави той.

Европейският комисар по финансовите въпроси, някогашният министър председател на Италия Паоло Джентилони, предложи на всички да се концентрират върху изказванията на италианското държавно управление, които са доста поредни и поддържат общата европейска позиция по украинския въпрос. Относно думите на Берлускони Джентилони съобщи, че не може да " разяснява въпроси, свързани с вътрешнополитическата динамичност ".

Председателката на групата на демократите в италианския Сенат Симона Палпеци попита дали Мелони е съгласна с обезпокоителните думи на Берлускони по отношение на войната в Украйна. Според нея Берлускони ясно е посочил, че застава на страната на Русия на Путин . Ако е съгласна с това, премиерката Мелони не би трябвало след това да се оплаква по какъв начин се отнасят с нея в Европейски Съюз, сподели демократката.

Стефано Боначи, претендент за лидерския пост на Демократическата партия пък съобщи, че от думите на Берлускони произтича заплаха Италия да бъде изолирана от огромните европейски сътрудници. Той акцентира, че не по този метод се пазят националните ползи, както си мисли, че го прави Берлускони, и че вследствие на думите му в този момент доверието към Италия ще намалее.

От партията на Берлускони се пробваха да смекчат полемиката и да подчертават върху това, че думите на Берлускони показвали неговата угриженост, че гибелта на хората в Украйна продължава.

" Подкрепата на Берлускони за Украйна в никакъв случай не може да се слага под подозрение ". От партията допълват, че Берлускони не е загатнал в изявлението си поименно Путин, от който на няколко пъти е казвал, че е отчаян. Берлускони просто е желал да каже в този момент, че от никой не може да бъде снемана отговорността за обстановката в Украйна, допълниха от " Форца Италия ".  Израз на безпокойството на Берлускони по отношение на войната в Украйна и желанието му за реализиране на мир там и за преустановяване на спиралата на насилието е изявлението му в поддръжка на " един огромен " проект Маршал " за Украйна и нейния народ ", се добавя още в изказването на " Форца Италия ".

Заместник-председателят на Сената Маурицио Гаспари също отбрани своя партиен водач Берлускони и похвали реализма, с който той търси път към мира в Украйна. Министърътна науката и университетите Анна Мария Бернини , която е от партията на Берлускони, подчертава върху това, че той е желал да покаже какъв брой е смутен поради войната. А министърката на институционалните промени Елизабета Казелати, също от " Форца Италия " и доближена на Берлускони, посочи, че той 30 години засвидетелства преданост към Запада. За неговото изявление в този момент тя добавя, че това е демонстрация на огромна отговорност, която не може да бъде употребена за политически цели.

В отговор на изявлението на Берлускони съветникът на Зеленски Михайло Подоляк разяснява, че водачът на " Форца Италия " е " пропагандатор в интерес на Путин, който вреди на италианската известност ", написа в. " Република ". " Свали маската и съобщи обществено, че си в поддръжка на геноцида на украинския народ! ", сподели още Подоляк на Берлускони.
А представителят на украинското министерство на външните работи Олег Николенко съобщи, че " Берлускони целува окървавените ръце на господаря на Кремъл, както през 2010 година го е направил с Кадафи ".

Николенко разгласява във Фейсбук и фотография, на която се вижда по какъв начин Берлускони целува ръката на Кадафи през 2010 година, добавя Асошиейтед прес. Берлускони " би трябвало осъзнае, че като популяризира съветска агитация, той предизвиква Русия да продължава с закононарушенията си против Украйна и затова носи политическа и морална отговорност ", съобщи Николенко.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР