Вълна от емоции предизвика новината за последния“ концерт на Рут

...
Вълна от емоции предизвика новината за последния“ концерт на Рут
Коментари Харесай

Рут спира да пее, вече рисува

Вълна от страсти провокира новината за „ последния “ концерт на Рут Колева. Очакваната дата е 17-ти май 2023г., мястото най-авторитетната зала за качествена музика- „ България “.  Събитието Рут анонсира посредством своето място във Фейсбук

„ Преди 20 години взех решение, че музиката е това, което желая да върша в живота си. Трябва да призная, че това беше бурно странствуване. Последните няколко години бяха формиращи и изменящи живота ми. Чувствам се пълноценна и вярна, усещам се задоволена, само че не копнея за внимание и прожектори. Не искам да бъда в центъра на всичко.
Да бъда на сцена и да експортирам концерти е моето най-щастливо време и пространство, моето леговище. Но нуждая се от смяна, от пренастройване.
Това ще бъде последният ми концерт… в този тип.
Или първият от многото.
Не знам.
Но съм спокойна, че съм намерила мир и знам какво съм.
Този концерт ще бъде несравним и необикновен. Без искания и лъскави костюми. Без нелепости.
Просто музика. “

Но тъй като при Рут в никакъв случай не е „ просто музика “ събитието идва с извънреден бонус за ценители. Феновете може да чакат лимитирана плоча по случай 10 годишния празник на албума R U T H. Винилът идва в първокласно издание още веднъж, откакто завоюва голям брой интернационалните награди и продаде 30000 копия единствено в Япония.

ДИС/ХАРМОНИИ

Фотографска галерия на Рут Колева

5 – 23 април 2023

Откриване: 5 април, 18:00 ч.

Преди музикалното събитие на сезона Рут е подготвена да показва друга, непозната страна от своите креативен ползи. Нестандартният й взор върху света ясно проличава в фрагментите на фотографската галерия „ Дис/хармонии ”.

„ Дис/Хармонии ” е снимана с дигитален и аналогов уред. Снимките са определени измежду многото, не поради екзотиката на непознатата дестинация (Виетнам, Америка, Мексико, Япония и др.), а тъй като в тях, Рут разпознава смисъл и връзка, намира странни аналогии сред разнообразни образни детайли. Нейната снимка е пропита с възприятие за комизъм и нюх към скрития всекидневен парадокс.
В изложбата са включени фотографски серии на спящи пасажери в японското метро, на деца в естествената им среда, било то измежду джунглите на Лаос, Виетнам, в ромската махала в Сливен или в комуна в Дания. Пъстри хора участващи в прайд или просто ходещи по улиците на Ню Йорк. Част от тези персонажи са преднамерено търсени, след деликатно изследване. Така е основан и фрагмента на виатнамски музикант без очи. Образът му споделя за следствията от Виетнамската война след използването на химически оръжия.
Рут Колева запечатва лицата на обикновенните хора, в привидно-ежедневни обстановки. Зад тях е прикрит остроумен психичен взор. Сякаш самата тя съумява да види оттатък фотографията, смисъла на житейската обстановка и доближи до това, което е най-важното: до индивида.

Личната история на Рут и фотографията стартира още през 2004 година Тогава тя е едвам на 15 години и търси метод да получи достъп до бекстейдж на музикални събития. След години, към образованието си по “Медии и връзки ” в Холандия, употребява фотографията с цел да опише за обществени феномени, които притеглят вниманието й. През последните години Рут снима по време на инцидентни или нарочни пътувания. Тя постоянно, авансово изследва своите обекти, търси ги, различен път импровизира в странни обстановки, водена от вътрешен глас. Не се плаши от скъсяването на дистанцията, от това да насочи камерата си към лицата на непознати. Да стартира диалог. Тя не режисира и не наглася фрагментите. Животът е този, който подрежда облиците.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР