Валентина Попова е работила дълги години като социолог в БНР,

...
Валентина Попова е работила дълги години като социолог в БНР,
Коментари Харесай

Благотворителна изложба на Валентина Попова в БНР събира средства за украински бежанци

Валентина Попова е работила дълги години като социолог в БНР, само че в никакъв случай не е прекъсвала контакта си с радиото и има безчет другари – „ радиочовеци “, както тя сама ни назовава.

 Художничката има 7 независими изложения и няколко участия в общи. Още се помнят нейните „ Многоточия на любовта “ в Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий ”, когато бяха изкупени всичките ѝ произведения.

От 14 март във фоайето пред Първо студио на БНР са подредени над 30 картини на Валентина Попова. Третата ѝ галерия в Националното радио е напълно с благотворителна цел. Всички средства от закупените картини ще бъдат дарени за потребностите на украински бежанци, които БНР и Българска национална телевизия приютява в своя почивен дом в Китен.

Валя назовава войната в Украйна “гигантска неволя “. Щастлива е да следи голямата вълна от добрина и съпричастност у българите.

Художничката не за първи път отваря сърцето си за непознатата болежка. По време на първата си галерия в БНР през 2018 година тя подари средства от продажбата на свои картини на Фонда за лекуване на публицисти.

Валя рисува от дете, само че заниманията ѝ стават по-сериозни, когато желае да учи архитектура. Не съумява, приключва социология, само че не стопира с опитите с боите и четката, които прави от време на време и без четка. През годините минава през разнообразни интервали: наследник, виолетов, зелен, основава радващи окото неповторими съчетания от цветове. Неизменна остава любовта ѝ към котките – от картините ѝ надничат и многоцветни опашати рошльовци.

Валентина Попова работи със размах и в разнообразни стилове, нейно ентусиазъм са космосът, природата и китайската хилядолетна просвета. Напоследък в творбите ѝ участват елементарни предмети (шапка, прозорец, чадър и др.), вплетени в общата комбинация по необикновен метод.

„ През последните две тежки години, когато бяхме затворени и потиснати поради пандемията, при мен пристигна някаква странна мощ, и ми се прииска да вдъхвам хубаво възприятие – и на себе си, и на другите – посредством картините си в по-светли, в по-ярки цветове, които са с по-жизнерадостно лъчение.

Може би това е някаква психическа защитна реакция да съумея и на себе си да давам мощ, а и на хората към мен.

Същото виждаме и в този момент, когато още една гигантска неволя ни сполита целия свят, бих споделила, тъй като, когато страда една страна, когато страдат хора, ние всички страдаме.

Сега положителното се активизира – хората бързо се провеждат да оказват помощ по всевъзможни способи. Вижда се, че положителното го има, което е извънредно значимо. На един човек да помогнем – отново е нещо. Това е мое кредо – всеки един от нас нещо мънинко да направи – една дребна крачка към положителното – това към този момент е нещо. “ – споделя художничката.

Чуйте изявлението с Валентина Попова.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР