Валентин СъйковРазкритията на служебния министър на икономиката Кирил Петков, че

...
Валентин СъйковРазкритията на служебния министър на икономиката Кирил Петков, че
Коментари Харесай

Ще дочакаме ли смяна на системата в банката за развитие?

Валентин Съйков

Разкритията на служебния министър на стопанската система Кирил Петков, че по време на ръководството на ГЕРБ Българската банка за развиване е служила за персонална касичка на Делян Пеевски и на някои други олигарси, доближени на властта, надали учудват някого. Със сигурност те не могат да учудят хората от действителния бизнес и тези будни жители, които са следили като наблюдаващи активността на банката. Трансформацията на ББР (бивша Насърчителна банка) от институция за поощряване на дребния и междинния бизнес 

в ускорител на бизнеса на шепа хора,  

близки до управленията на ГЕРБ и Движение за права и свободи не е от през вчерашния ден. Тя закупи приключен тип при ръководството на Стоян Мавродиев и не се е трансформирала след неговото премахване.

Комисията за инспекция на активността на банката, която инициира Кирил Петков, може да разкрие цялата порочна процедура при раздаването на заеми. Балансите на банката могат да дадат задоволително информация за получателите на заеми и изискванията, при които са били отпускани те.

Малко по-сложен е въпросът за действителните притежатели и заинтригувани лица, които стоят зад обособените фирми-кредитополучатели, само че и той е решим. Както сподели министърът, има журналистическа информация, която показва близостта на доста от кредитополучателите с съответни олигарси. Журналистическите разкрития може да не дават доказателства, годни за съда, само че са задоволителни за морално наказание и секване в бъдеще на сходни практики.

По-интересни са другите въпроси.

  Колко са парите, които облагодетелстваните обръчи от компании са върнали назад в касите 

на двете партии, които кадруваха до момента в ББР? Какви суми са отишли по персоналните сметки на политиците в страната и най-много в чужбина? За късото си време на работа и с инструментите, с които ще разполага, комисията на министър Петков надали ще успее да доближи до тези основни пластове на следствието. В тях могат да обхванат единствено добре подготвени и високо стимулирани специфични служби с цялостния набор от средства, с които разполагат.

Както се разбра, ръководителите на службите за сигурност са били пуснати в дълготраен отпуск с цел да не бъдат заменени. Проверката на тяхната работа евентуално ще покаже по какъв начин от бранители на националните ползи те са се трансформирали в пазители на властта и ползите на ръководещите партии и доближените им бизнес кръгове.

Реформирането на службите се постанова по доста аргументи

Една от тях е точно нуждата да се наблюдава цялостният кръг на придвижването на държавните пари към частните джобове.

Разследването на предишното е значимо с цел да не се повтаря порочната процедура и в бъдеще. Желанието на Кирил Петков да смени Надзорния съвет на банката е целесъобразно. Разбираемо е и възмущението му, че двама от неговите членове не са били баннкери, а фрагменти на организацията за приватизация. По този пункт обаче не можем да се съгласим с министъра. 

Назначаването на професионални банкери в надзора на банката

също не е стопроцентова гаранция, че тя няма да се отклонява повече от задачата си да развива дребния и междинния бизнес в България. Трима души, даже и с най-безупречните биографии, които са назначени от политическата власт, могат да не устоят на натиска или на съблазните.

Мястото на банкерите е в Управителния съвет на Българската банка за развиване. Време е обаче гражданското общество да поеме контрола над банката. Надзорният съвет би трябвало да бъде сменен от необятно внушителен цивилен съвет. В него би трябвало да вземат участие представители на главните браншови организации на дребния и междинния бизнес в страната. Те най-добре могат да наблюдават за прецизното консумиране на „ техните “ пари. В гражданския съвет имат място и авторитетни учени-икономисти, които да се грижат парите на данъкоплатците да се харчат за планове с максимален принос за повишаване на брутния вътрешен артикул.

Персоналните промени по принцип дават позитивен резултат, само че той нормално е временен. Смяната на системата е правилният път към дълготрайната успеваемост на един от най-важните принадлежности на страната за икономическо развиване на страната. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР