Ваксините срещу COVID-19 на компаниите Pfizer и Moderna трябва да

...
Ваксините срещу COVID-19 на компаниите Pfizer и Moderna трябва да
Коментари Харесай

Тези две ваксини са ефективни срещу индийския вариант

Ваксините против COVID-19 на фирмите Pfizer и Moderna би трябвало да останат високо ефикасни против два разновидността на ковид, разпознати за първи път в Индия. Това демонстрират резултати от ново проучване, извършено от американски учени и представено от организация Франс прес, съобщи БНР.

Базираното в лаборатория изследване е извършено от Медицинското учебно заведение " Гросман " на Нюйоркския университет и Медицинският център " Лангон " на Нюйоркския университет и се смята за авансово, защото към момента не е оповестено в рецензирано списание. " Това, което установихме, е, че антителата на имунизацията са малко по-слаби по отношение на индийските разновидности на ковид, само че незадоволително слаби, с цел да мислим, че ще има огромен резултат върху защитната дарба на имунизациите ", съобщи Натаниел Ландау за Франс прес.

Изследователите първо са взели кръв от хора, които са били ваксинирани с някоя от двете иРНК ваксини, които са преобладаващи в Съединените щати и към този момент са сложени на повече от 150 милиона американци. След това те са изложили тези проби в лабораторни условия на инженерни псевдовирусни частици, които са съдържали разновидности в " шиповия " район на ковид, които са характерни за разновидностите B.1.617 или B.1.618, открити за първи път в Индия. Накрая получената примес е била изложена на лабораторно отгледани кафези, с цел да се види какъв брой от тях ще се заразят.

Проектираните псевдовирусни частици съдържат ензим, наименуван луцифераза, който светулките употребяват, с цел да светят. Добавянето му към псевдовируса дава опция да се разбере какъв брой кафези са инфектирани въз основа на измервания на светлината. Като цяло за разновидността B.1.617 те откриха съвсем четирикратно понижаване на количеството обезвреждащи антитела - Y-образни протеини, които имунната система основава, с цел да спре нахлуването на патогени в клетките. За B.1.618 понижението беше към три пъти. " С други думи, някои от антителата към този момент не работят против разновидностите на COVID-19, само че към момента имате доста антитела, които работят против разновидностите ", уточни Нед Ландау.

" Има задоволително антитела, които работят, и ние имаме вяра, че имунизациите ще бъдат мощно защитни ", добави той, защото общите им равнища остават доста над тези, открити в проби, взети от хора, възобновени от зараза с към момента немутирал ковид. Този тип лабораторно следствие обаче не може да предскаже по какъв начин може да наподобява действителната резултатност на имунизациите срещи индийските вид, като това ще би трябвало да бъде проучено посредством други проучвания. Известно е, че коронавирусът се придържа към избран рецептор на човешките кафези, наименуван ACE2, който се употребява за нахлуване в организма.

Екипът на Ландау сподели, че индийските разновидности са в положение да се свържат по-плътно с този рецептор, сходно на други разновидности, които провокират безпокойствие. Това може да е обвързвано с нарасналата му преносимост спрямо първичния вариант на COVID-19. " Нашите резултати дават убеденост, че актуалните ваксини ще обезпечат отбрана против разновидности, разпознати досега ", заключи екипът. Не се изключва обаче опцията да се появят по-нови разновидности, които са по-устойчиви на ваксини, което единствено акцентира смисъла на необятно разпространяване на имунизацията на световно равнище.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР