„Ваксините са единствената мярка, с която можем да изградим групов

...
„Ваксините са единствената мярка, с която можем да изградим групов
Коментари Харесай

Д-р Симидчиев: Само с ваксините можем да изградим групов имунитет

„ Ваксините са единствената мярка, с която можем да изградим колективен имунитет “, безапелационен е пулмологът Александър Симидчиев. Той се включи посредством онлайн връзка в предаването ''Тази сутрин'' по bTV.

„ В момента има много съществено разединение на мнението и хората заемат полярни позиции. Аз постоянно съм бил човек, който се е опитвал да държи умерена позиция, научно основана “, сподели той.

„ Категорично ще се имунизирам. Единственият въпрос, който за мен остава неуточнен, е дали преболедувалите COVID-19 би трябвало да се имунизират, или не “, добави Симидчиев.

По думите му въпросът е по-скоро стопански, в сравнение с медицински, защото дозата ваксина може да бъде дадена на някой, който не е боледувал и по този начин да избави живота му.

„ От здравна позиция няма проблем, тъй като механизмът на имунитета е доста грациозен и тъкмо ориентиран към един съответен белтък на ковид “, сподели още той.

Симидчиев разяснява още, че няма по какъв начин страничните резултати от имунизацията да бъдат разнообразни от това, което предизвиква самия вирус, само че в доста по-лека форма.

Той изясни и механизма на имунизацията, който таргетира съответно метода, по който SARS-CoV-2 навлиза в клетките ни и се репликира.

„ Тази ваксина, както е направена за доста къс период – нищо не е спестено в тестването и основаването ѝ. Използва се софтуерният прогрес на науката, с цел да се реализира този резултат. Тази ваксина има дълъг интервал на проучвания със SARS и MERS, само че тогава епидемиите бяха лимитирани в доста малко страни “, разясни Симидчиев.

„ Аз съм от хората, които непрекъснато приказват, че този вирус построява дълготраен имунитет. Антителата са маркер за прясна зараза, за 4-5 месеца имаме антитела, които след това изчезват и остават паметови кафези, които разпознават вируса – тук е същият случай “, изясни още Симидчиев.

Той прикани хората да мислят разумно: „ Ако ние се профилактираме и се имунизираме и получим имунитет, това заболяване ще бъде спестено на всички. “

Относно ограниченията против разпространяването на болестта, Симидчиев разяснява, че към този миг каквото и да вършим, заболяването ще продължи да се популяризира.

Експертът прикани хората да бъдат рационални по време на празниците и да пазят себе си и близките.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР