Ваксинираните срещу ковид-19 не бива да очакват скоро европейски преференции

...
Ваксинираните срещу ковид-19 не бива да очакват скоро европейски преференции
Коментари Харесай

Няма да има преференции за ваксинирани в ЕС

Ваксинираните против ковид-19 не трябва да чакат скоро европейски преференции за придвижване, тъй като държавните лидери имат противоположни отзиви за въвеждането на имунизационни документи. Започващият на следващия ден двудневен Европейски съвет ще се занимае с този въпрос, само че занапред е ясно, че няма да бъде постигнато съгласие, тъй като Германия и Франция са срещу и имат поддръжката на още няколко страни против самодейността на Гърция за документите.

Канцлерката Ангела Меркел съобщи през днешния ден пред вестник " Франкфуртер алгемайне цайтунг ", че  " до момента в който броят на хората, които са имунизирани, е толкоз по-малък от тези, които чакат имунизация, страната не би трябвало да се отнася по друг метод към двете групи. Когато предложим имунизацията на задоволителен брой хора и някои от тях въобще не желаят да бъдат имунизирани, ще би трябвало да обмислим дали би трябвало да има отворен достъп в избрани зони единствено за имунизираните хора. Но ние въпреки всичко не сме достигнали до този стадий ", означи тя. Освен това по думите й още не е потвърдено " недвусмислено ", че ваксинираните не могат да придвижват болестта.

Същите съображения изрази през вчерашния ден и заместник-председателят на Европейскатеа комисия Марош Шевчович. Като се базира на Европейския център за предварителна защита и надзор на заболяванията, той сподели, че " сега няма доказателство, че имунизираният човек не може да се болести още веднъж и да трансферира ковид на други хора ". 

Според дипломати от Германия и Франция, представени от " ЕЮ Обзървър ", би било доста рисково да се разделят хората в две категории с разнообразни човешки права. Все отново Меркел счита, че " в миналото в бъдещето ще би трябвало да се намерения дали в някои области да не се даде достъп единствено на имунизирани ". " Но към момента не сме достигнали този етап ", изяснява тя, тъй като неимунизираните са огромното болшинство. 

В Германия имунизацията се прави с препаратите на  BioNTech-Pfizer и Moderna. Дава се приоритет на жителите над 80 години. Според националния лекарствен регулатор ваксинната на АstraZeneca не е подобаваща за жители над 65 години, тъй като не провокира стремежи имунен отговор.  В  страната досега са имунизирания 3,5 млн. души, което е 4,2% от популацията.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР