Ваксинираните с първа доза на „Астра Зенека“ е препоръчително да

...
Ваксинираните с първа доза на „Астра Зенека“ е препоръчително да
Коментари Харесай

Рискът от усложения след втора доза ваксина е почти нулев


Ваксинираните с първа доза на „ Астра Зенека “ е целесъобразно да продължат с втора доза от същата ваксина, в случай че при първата доза не са получили затруднения, съобщи проф. Мариана Мурджева, ректор на Медицинския университет в Пловдив и член на Националния имунизационен щаб.

В изявление за БНР тя посочи, че кличните изяви на тромбоза са добре познати - главоболие, зной, болежка в гърдите, отичане в краката, комплициране, замъглено зрение и кървене.

За момента ЕМА не оповестява за случаи на тромбози след втора доза на „ Астра Зенека “, акцентира още проф. Мурджева.

Тя изясни, че е целесъобразно втората доза на „ Астра Зенека “ да се сложи сред 4-та и 11-та седмица след първата доза. На процедура в нашата страна първите имунизации с втора доза на „ АстраЗенека “ би трябвало да се създадат след 16 април. Хората, получили първа доза от „ Астра Зенека “, да изчакат до края на месеца, предложи проф. Мурджева.

В Обединеното кралство не предлагат използването на „ Астра Зенека “ на дами под 30-годишна възраст. Това е по този начин, защото те най – постоянно употребяват контрацептиви, които сами по себе си усилват тромботичния риск. У нас Ваксинационният щаб предлага имунизацията на „ Астра Зенека “ да не се слага на дами под 60-годишна възраст. Така е и в Германия, Испания и Италия, уточни проф. Мурджева.

Рискът от тромбози е неведнъж по – невисок от риска от заразяване. Съотношението изгода – риск е позитивно. То е в интерес на вакисната на „ Астра Зенека “, означи още професорът.

Товане е единствената векторна ваксина, която носи риск от тромбози при използване. Такава е да вземем за пример и имунизацията против ебола и това се знае от здравната общественост, акцентира клиничният имунолог.

За РНК-ваксините към този момент няма данни за поява на тромботични затруднения.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР