Ваксината срещу COVID-19 за българските граждани ще бъде безплатна. Това

...
Ваксината срещу COVID-19 за българските граждани ще бъде безплатна. Това
Коментари Харесай

Ваксината срещу COVID-19 ще е безплатна и незадължителна


Ваксината против COVID-19 за българските жители ще бъде безвъзмездна. Това съобщи здравният министър Костадин Ангелов в Стара Загора. Той посочи и че имунизацията няма да бъде наложителна, само че че България е договорила с Европейски Съюз първите бройки, коитоприоритетно ще бъдат за уязвимите групи.

Следващия петък имаме видео конферентна връзка всички здравни министри от страните-членки в Европейски Съюз, на която ще бъдат изчистени всички въпроси, терзания или механизми за обезпечаването на тази ваксина, добави Ангелов.

Знаете, че българският парламент ратифицира съглашение с което упълномощава Европейска комисия да договаря от името на всички страни- членки ваксина. Когато бъде основана такава, тя ще бъде безусловно безвредна за българските жители. Няма да бъде наложителна. Нека това течение от обезпокоени хора, които счита, че тя ще е включена в наложителните имунизационни календари, да знаят, че тази ваксина ще се слага безусловно непринудено, по избор на всички български жители, разгласи министърът. Той повтори, че имунизацията ще бъде безвъзмездна за всички български жители, които пожелаят да си я поставят.

Българското държавно управление е направило сметка за уязвимите групи хора, които са най-застрашени – това са хората над 65-годишна възраст, това са хората, които имат хронични болести, това са всички чиновници на първа линия, тяхната цифра е малко над 2 милиона души. Такава квота е декларирана пред европейските сътрудници. В момента, в който тя издържи всички проби и бъде записана в Европейската организация по медикаментите, тази ваксина ще бъде обезпечена за българските жители, акцентира Ангелов.

За нас е извънредно значимо хората да знаят, че това, което ще бъде вкарано на българския пазар, ще е минало всички изпитвания, означи Ангелов.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР