Ваксината срещу човешкия папиломен вирус (HPV) намалява случаите на рак

...
Ваксината срещу човешкия папиломен вирус (HPV) намалява случаите на рак
Коментари Харесай

Ваксината срещу HPV намалява случаите на рак с 90%

Ваксината против човешкия папиломен вирус (HPV) понижава случаите на рак на маточната шийка с близо 90%, демонстрират първите действителни данни, заяви BBC. Британската организация Cancer Research UK дефинира данните като " исторически ".

Почти всички видове рак на маточната шийка са породени от вируси и учените се надяват, че имунизацията може съвсем да отстрани заболяването.

на маточната шийка е четвъртият най-често срещан по света – всяка година той е причина за гибелта на повече от 300 000 дами. В момента имунизацията се употребява допълнително от 100 страни, като част от проектите на Световната здравна организация (СЗО), а изследването, оповестено в Lancet, се концентрира върху данните след въвеждането на имунизацията за девойки в Англия през 2008 година В момента първите имунизирани са на възраст над 20 години. Според оценките HPV програмата е предотвратила към 450 ракови  и 17 200 предракови болести.

  " Въздействието е голямо ", споделя проф. Питър Сасиени, един от откривателите в Кралския лицей в Лондон. Според Ванеса Салиба, съветник епидемиолог в Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство, данните са " забележителни " и демонстрират, че имунизацията " избавя животи посредством фрапантно понижаване на % на рак на маточната шийка измежду ".  

HPV имунизацията може единствено да предотврати зараза, само че не може да избави тялото от вируса, откакто е бил уловен. Вирусите са толкоз необятно публикувани, че имунизацията би трябвало да бъде ориентирана към децата, преди те да станат полово дейни.

Във Англия на девойките се предлага имунизацията на възраст сред 11 и 13 години, според от това къде живеят. Ваксината се предлага и на момчета от 2019 г. 

У нас имунизацията за профилактиката на рака на маточната шийка към този момент е налична и за девойките в по-ниската възрастова група – сред 10 и 11 годишна възраст. Това планува Националната стратегия за първична профилактика на рака на маточната шийка, която бе удължена до 2024 година Доскоро възрастовият имунизационен обсег бе единствено за групата от, навършили 12 – 13 година От 2012 година у нас имунизацията е безвъзмездна за искащите и се покрива от страната.  

 

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР