Ваксината на АстраЗенека няма противопоказания за хора до 55-годишна възраст.

...
Ваксината на АстраЗенека няма противопоказания за хора до 55-годишна възраст.
Коментари Харесай

Д-р Чобанова: Масовата ваксинация ще е с ваксината на АстраЗенека

 Ваксината на " АстраЗенека " няма противопоказания за хора до 55-годишна възраст. Ваксините на " Пфайзер " и " Модерна " са с много добра успеваемост за лица над 75-годишна възраст. Има разлика в отговора на организма на младите и по-възрастните хора.

Това съобщи пред Българска национална телевизия експертът по епидемиология на инфекциозните заболявания доктор Христиана Бацелова.

" Всички лекари вършат голям брой имунизации. Въпросът не е за действието, а неналичието на информация какво следва след първа ваксина. Масовата имунизация е нещо мъчно, а би трябвало да наместим ваксинирането с всички други дейности на персоналните лекари. Това е предизвикването, а ние ще го преминем единствено, в случай че здравното министерство си свърши работа ", сподели още ръководителят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София - област доктор Виктория Чобанова.

" Най-вероятно всеобщата имунизация ще е с имунизацията на " АстраЗенека ". Към момента се имунизира с каквото има. Уважаващите се страни имаха инструкции за имунизацията преди имунизациите да дойдат - всичко им е официализирано ", добави доктор Чобанова.

" Листовките за имунизациите не са задоволителни. Нямаме и протокол за деяние, в случай че пациент получи алергична реакция от имунизацията ", съобщи ръководителят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София.

Научихме от медиите, че персоналните лекари би трябвало да вършат описи за имунизации, разкри доктор Христиана Чобанова.

" В РЗИ-София ваксини още няма, само че откакто се получат, то персоналните лекари ще ги получат ", заяви ръководителят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София.

" Много лесното пътешестване в 21 век популяризира вируса. Ваксините против ковид няма да са опит с хората. Разликата сред имунизациите и медикаментите е, че имунизациите резервират здравето ", разяснява тематиката за имунизациите доктор Христиана Бацелова.

Най-често се получават странични реакции до 40 дни от имунизацията, сподели още епидемиологът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР