Ваксината на „АстраЗенека“ е показала ефективност, с изключение на части

...
Ваксината на „АстраЗенека“ е показала ефективност, с изключение на части
Коментари Харесай

Доц. Нина Янчева: Уместно е хората над 65 години да не се ваксинират с АстраЗенека

Ваксината на „ АстраЗенека “ е посочила успеваемост, с изключение на части от Африка. Получаваме непрекъснато нова информация и държанието се дефинира от това, което се научава като новости. За хората над 65-годишна възраст няма данни за успеваемостта, а не че има противопоказания да се ползва при по-възрастни пациенти. Уместно е за тази възрастова група да се предпочетат други ваксини. Предимствата на „ АстраЗенека “ са по-лесните условия за предпазване. Това счита доцент Нина Янчева, началник на катедрата по инфекциозни заболявания на Медицинския университет в София.

Пред Българска национална телевизия тя разясни, че главните странични резултати са местни или реакции за едни-два дни с лека температура и мускулни болки.

„ Има единични случаи за по-сериозни странични резултати, само че няма данни за систематични и тежки странични резултати “, уточни преподавателят.

И обянси:

„ Не се предлага прекомерно удължение на интервала сред първата и втората доза. Еднократната доза на „ АстраЗенека “ е с успеваемост 76%, след втората доза успеваемостта се усилва на 82%. Във Англия стартира тестване за разбъркване на дози от разнообразни ваксини, като концепцията е, че при разнообразни механизми на имунизациите се чака по-добра успеваемост. Първите резултати ще излязат през юни, до есента ще стане ясно до каква степен този метод е подходящ “.

По думите на доцент Янчева мултисистемен инфекциозен отговор е рядко затруднение при децата, само че и у нас има такива случаи, въпреки и малко.

Тя акцентира, че в лечебните заведения към този момент се усеща растеж на броя на новозаболелите и изрази вяра, че няма да се стигне до равнищата от октомври и ноември, когато здравната система съвсем колабира
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР