Ваксината е велико откритие, което ще спаси много човешки животи,

...
Коментари Харесай

До 2 години ще знаем какъв имунитет създават ваксините срещу COVID-19 |

Ваксината е велико изобретение, което ще избави доста човешки животи, само че са нужни 1-2 години, с цел да се обясни какъв имунитет основават. Затова е належащо да продължим да съблюдаваме ограниченията, сподели по bTV алергологът акад. Богдан Петрунов от Българска академия на науките.

Към момента имунизациите против COVID-19 като тази на „ Бионтех “ и „ Пфайзер “ потвърдено понижават броя на тежко болните от ковид, само че дори и изпитванията с по 40 000 души не могат да ни дадат бърз отговор за това дали препаратът предотвратява разпространяването на инфекцията, разяснява ученият. Въпреки това, той беше безапелационен, че имунизацията би трябвало да обхване колкото се може повече хора.

Акад. Петрунов акцентира, че ще се имунизира и към този момент се е записал в листата на своя институт . По думите му скептичното отношение на огромен % от българите към имунизирането против ковид е породено от неналичието на активна информационна политика от страна на управляващите.

Няма бързо създаване на имунизацията, тя е резултат от платформа, разработвана 4-5 години, проведени са грамадни изследвания, преди да сътвори тази РНК платформа, разяснява ученият за продукта на „ Пфайзер “ и „ Бионтех “.

По думите му „ няма никакво съображение да се мисли, че може да се отключат тежки автоимунни болести “ след използването на препарата.

„ Прави се неточност между реактивност и странични реакции “, означи акад. Петрунов, като изясни, че е нормално да има 5-10%, дори и по-висок % пациенти със зачервяване, главоболие или температура, до момента в който страничните реакции са с доста по-сериозно въздействие върху организма и не са толкоз чести.

„ Всички би трябвало да бъдат с дълбокото схващане, че би трябвало да бъдат ваксинирани. Всички здрави хора от 16-18 година нагоре без клинични прояви, без тежки вторични заболявания могат умерено да бъдат ваксинирани, само че това би трябвало да се разиска с персоналния доктор “, коментира акад. Петрунов, като акцентира, че няма риск и за преболедувалите COVID-19, изключително поради това, че все още не е ясна и силата на имунитета след превозване на заболяването.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР