Ваксината е основна част от профилактиката срещу човешки папилома вирус

...
Ваксината е основна част от профилактиката срещу човешки папилома вирус
Коментари Харесай

Всичко, което трябва да знаем за HPV ваксината

Ваксината е съществена част от профилактиката против човешки папилома вирус (HPV). С нейна помощ могат да бъдат предотвратени редица онкологични болести, породени от HPV, и генитални брадавици, формирани от човешки папилома вирус. Ваксината е най-ефикасна, когато е сложена на деца на възраст 11-12 година преди започването на сексуален живот и излагането на заплаха от заразяване с HPV. Въпреки това има смисъл от имунизация и при младежи до 26-годишна възраст, защото имунизацията може да ги защищити от нова или повторна зараза, както и да предотврати разпространяването на болестта измежду техните полови сътрудници.

Степента на имунизиране на дамите в страните от Европейския съюз доста варира. Много дребна част от страните доближават необятно признатата цел за реализиране на най-малко 80% покритие. В някои страни, като България, Франция и Гърция, равнищата на имунизация са изключително ниски. Европейската онкологична организация (ECCO) съобщи, че до 2030 година всички държави-членки на Европейски Съюз би трябвало да имунизират най-малко 90% от младежкото си население.

Почти всеки полово деен човек ще се срещне най-малко един път в живота си с човешкия папилома вирус. Най-често HPV инфекцията бива преборена от имунната система на инфектирания и той даже не схваща, че е бил възпален. В някои случаи обаче вирусът не изчезва и би могъл да докара до развиването на разнообразни типове рак. HPV имунизацията е метод за предварителна защита на човешкия папилома вирус и онкозаболяванията, които той би могъл да провокира.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР