Ваканцията в Италия може да бъде безценно изживяване за тези,

...
Ваканцията в Италия може да бъде безценно изживяване за тези,
Коментари Харесай

Най-скъпото лято в историята: Италия повиши рекордно цените в туризма

Ваканцията в Италия може да бъде скъпо преживяване за тези, които желаят да се насладят на това, което страната може да им предложи. Но лятото на 2023 година ще остане едно от най-скъпите в историята след голям брой кавги за повишение на цените в кафенета и заведения за хранене, които засегнаха както задграничните туристи, по този начин и италианците.

Съвсем скоро се появи новината за двойка, която е таксувана 2 евро в ресторант на езерото Комо, с цел да бъде разрязан сандвичът им. Други двама туристи, още веднъж край Комо, заплатиха 60 евро за кафе и вода. Сред другите фрапантни случаи е такса от 10 цента за какао върху шоколадова торта и 2 евро за спомагателна празна паница.

Тези случаи, наречени „ луди разписки “ от локалните медии, са документирани от групата за отбрана на потребителите Consumerism No Profit, която оповестява за зашеметяващото нарастване от 130% на цените в туристическите зони в Италия това лято.

Цените дотам са излезли отвън надзор - към 240% по-високи от други средиземноморски дестинации - че доста италианци се насочат към места като Албания и Черна Гора за своите летни ваканции. Дори италианският министър председател Джорджия Мелони си взе къса почивка на плажа в Албания тази година, написа CNN.

Групата Confcommercio предвижда, че единствено 14 милиона италианци ще прекарат почивката си вкъщи, което е към 30% по-малко спрямо интервала преди Коронавирус.

„ Много мощното нарастване на цените в секторите на въздушния превоз, настаняването и ваканционните пакети промени надълбоко ваканционните привички на италианците “, сподели Фурио Труци от групата за наблюдаване на потребителите Assoutenti.

И парадоксът е, че макар намаляването на ваканционните дни, разноските ще бъдат по-високи: лятната почивка през 2023 година ще коства на италианците 1.2 милиарда евро повече, в сравнение с през 2022 година, въпреки и с по-малко нощувки надалеч от вкъщи “, сподели той.

Бизнесът, който най-вече се възползва от обстановката, са заведенията по крайбрежието, които взимат нечувани такси за плажни такъми.

В Пулия таксата за ден на два шезлонга и един чадър през седмицата е приблизително 50 евро и съвсем двойно през уикенда, само че по на север цената за сядане на първия ред на претъпкан плаж може да бъде тройна, започвайки от към 150 евро дневно през седмицата, изключително в по-ексклузивните региони като Портофино.

Въпреки че високите цени може да се отразят на междинния екскурзиант, първокласният туризъм се е повишил тази година, съгласно италианското министерство на туризма, което споделя, че рекордните 11.7 милиона пасажери ще отседнат в петзвездни хотели в Италия това лято.

През август високият клас туризъм продължава да пораства, за разлика от елементарния туризъм “, написа Антонио Ковиело, откривател от Националния проучвателен център на Италия в отчет за първокласните пътувания, оповестен тази седмица, добавяйки, че рискът от несъразмерен туризъм в първокласния бранш е мотив за безпокойствие, защото може да увеличи цените в туристическия бранш от междинен клас, с цел да отговори на по-големите харчещи.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР