Важно е питката да се приготвя бързо и да е

...
Важно е питката да се приготвя бързо и да е
Коментари Харесай

Бърза Новогодишна питка

Важно е питката да се подготвя бързо и да е ефектна, тъй като за празника още 100 неща ще би трябвало да свършите

Необходими Продукти

● яйца - 3 бр. (1 жълтък за намазване)
● прясно мляко - 1 ч.ч.
● кисело мляко - 1 ч.ч.
● прясна квас - 1/2 кубче
● захар - 1 с.л.
● сол - 1 ч.л.
● олио - 5 с.л.
● брашно - 900 г - 1 кг
● масло - 50 г за намазване
● тиквено семе
● сусам
● маково семе

Начин на подготвяне

Първо активирате маята в дребна част от топлото мляко със захарта и малко брашно. После разбивате яйцата, като отделите единия жълтък, добавяте останалото мляко с киселото и разбивате с олиото.

При пресятото брашно прибавяте маята и млечната примес, след което замесвате еластично тесто. Оставяте тестото да втаса, след което го разделяте на 4 идентични топки и една дребна топка за декорацията.

Три от топките разточвате с размер на тавата, в която ще сложите питката и мажете с масло. Редите ги една върху друга без третата. Срязвате ги на 8, като стартирате от центъра, само че не до края, би трябвало да остане към 2 см.

Хващате единия триъгълник, който сте отрязали, разделяте едното листо, обръщате обратно, другия по същия метод, като застъпвате и по този начин с трите. От фотосите ще придобиете ясна визия по какъв начин тъкмо се оформя.

Другата топка тесто я оформяме безпрепятствено и я слагате по средата за център. От най-малката топка тесто разточвате кора, режете на ленти и ги усуквате, слагате ги около централната топка и най-сетне изрязвате букви, които посипвате с брашно.

Оставяте питката да втаса, след което я мажете с разрушен жълтък с малко вода и олио, поставяте буквите в центъра и поръсвате със семена. Печете питката в загрята фурна на 160 градуса за 35-40 минути.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР