Важна новина съобщи преди минути от резиденция "Евксиноград" началникът на

...
Важна новина съобщи преди минути от резиденция "Евксиноград" началникът на
Коментари Харесай

Ердоган: Турция няма претенции към територии в България


Важна вест заяви преди минути от резиденция "Евксиноград " началникът на кабинета на премиера Бойко Борисов. Румяна Бъчварова разкри какво е коментирал турският президент Реджеп Тайип Ердоган за душевните граници, които провокираха вълна от неодобрение в България поради споменаването на Кърджали.

"Той е успокоил Борисов, че Турция няма искания към територии в България, и по-специално за Кърджали, както и за смяна на сегашните граници. Ситуациите на Балканите е такава, че всяка страна има своите малцинства и това я свързва с прочувствени прекарвания ", съобщи Бъчварова пред Българска национална телевизия.

На 12 март президентът на Турция се обърна към българските турци като ги приветства с думите: ''Кърджали е част от нашите душевни граници''.

Румяна Бъчварова посочи, че по време срещата на четири очи сред Борисов и Ердоган са разисквани необятен кръг двустранни тематики, които не са решени до момента. Договорено е въпросът за компенсациите за тракийските бежанци да бъде решен от смесена комисия.

"Срещата във Варна счупи едни ледове. По този метод могат да се вземат решение проблемите в двустранните връзки и в световен проект. С тази намира се слага начало на един развой. Това е формата в която оттук насетне ще се развиват връзките. Неслучайно ние предложихме до края на българското европредседателство да има още една такава среща ", сподели още Бъчварова.

"Тезата на Ердоган беше първо да подсигурява личните си граници и второ да помогне на бежанците да се върнат по родните си места. С това беше обяснена интервенция "Маслинена клонка " в Африн. Беше изработен опит да се убедят европейските сътрудници, че в Африн могат да се върнат огромна част от бежанците. Той ги предложения дружно да работят в тази посока ", добави тя.

"Ясни са тематиките, по които няма единодушие с позицията на турската страна. Аз съм впечатлена от тона на взаимно почитание и цялостна неприкритост и искреност в диалозите. Този звук би трябвало да бъде урок и за българския политически хайлайф ", сподели още Бъчварова.

"Условия за последваща среща не бяха сложени, общо беше разбирането че ще има такава среща. Нашето предложение е това да стане преди края на българското европредседателство ", добави тя.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР