Вагнеров концерт ще представи на публиката Симфониета София на 13

...
Вагнеров концерт ще представи на публиката Симфониета София на 13
Коментари Харесай

Вагнер в кристалната акустика на музея "Земята и хората"

Вагнеров концерт ще показа на публиката Симфониета " София " на 13 май в Националния музей " Земята и хората " под диригентството на маестро Петър Димитров и със специфичното присъединяване на актрисата Йоана Буковска.

 Изборът на залата не е инцидентен. Акустично тя е подобаваща за вагнерова музика, изпълнена от не доста огромен състав, изясни в студиото на Радио София маестро Димитров :

" Звукът там се отразява от многочислените кристали. Той остава дълго в залата, без " да се разхожда " и да основава ехтене, особено за типично църковната звучност. "

Вагнер е писал опери. Фрагменти от тях съществуват и като пиеси със независим живот в репертоара на симфонични оркестри.

Програмата на концерта от 19:00 ч. са включени:

По думите на Петър Димитров увертюрата към операта " Забранена обич " и парижката редакция на " Танхойзер " евентуално ще се изпълнят за пръв път в България.

Йоана Буковска ще показа къси текстове на Хайнрих Хайне, поетични текстове на самия Вагнер (сам си е пишел либретата), метафизичен разсъждения на Томас Ман.

" Музиката след " Ероика " на Бетовен и " Тристан и Изолда " на Вагнер към този момент е друга. Откриват се нови пространства в софтуерен музикантски смисъл. Разрушава се познатият до тогава тоналитет. Вагнер е учредител на голям брой трендове като звучене след него ", означи още маестро Димитров.
С него беседва Лили Големинова.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР