Въглищната централа на бизнесмена Христо Ковачки ТЕЦ Бобов дол, която

...
Въглищната централа на бизнесмена Христо Ковачки ТЕЦ Бобов дол, която
Коментари Харесай

Сгуроотвал на ТЕЦ Бобов дол става слънчева централа

Въглищната централа на предприемача Христо Ковачки Топлоелектрическа централа " Бобов дол ", която е измежду, ще влага в построяването на фотоволтаичен парк върху рекултивиран сгороотвал, заяви изпълнителният шеф на мощността " Бобов дол " Любомир Спасов пред дупнишкото издание " Четвърта власт "

Не се показва какъв брой ще коства реализацията на екопроекта, който е импортиран за разглеждане и утвърждение в районната екоинспекция.

Планът е върху близо 123 дка от рекултивирания сгуроотвал " Сухо дере " край село Палатово, наоколо до електроцентралата, да се разположат слънчеви панели. Централата е получила позволение от община Дупница за правене на обстоен организационен проект за създаване на структурите, върху които ще се сложат слънчевите панели. Чака се и позволение за смяна на предназначението на земята, която сега публично се употребява за насип.

Според специалисти върху тази територия могат да се конфигурират фотоволтаици с мощ към 10 МВ, което ще коства към 10 млн. лева

В момента Топлоелектрическа централа " Бобов дол " има три въглищни блока с обща мощ от 600 МВ. Централата се опита да гори боклуци като ги смесва с въглищата, само че стори това без нужните разрешителни. През предходната година тя стана обект на редица инспекции, в това число и заповеди за прекъсване на горенето на отпадъци. Нейни, а през януари 2021 година съдът удостовери наложена на ТЕЦ-а на отпадъците
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР