В затворите у нас функционират 12 цеха, в които се

...
В затворите у нас функционират 12 цеха, в които се
Коментари Харесай

Конкуренция: Затворници правят евтини каси и метални огради

В пандизите у нас действат 12 цеха, в които се вършат мебели, обувки и керамични предмети. В София и Бобов дол работи печатарски завод, а пандизчийките от Сливен се трудят в шивашка фабрика, пише  " Монитор ".

Любопитни действия, с които са ангажирани пандизчиите, са производството на железни оградни мрежи, както и на каси, порти и други произведения от черни метали в пандизите, които се вършат в София, Бургас и Пловдив. В столичния затвор пък даже работи завод за произвеждане на алуминиева и ПВЦ дограма. Освен това пандизчиите постоянно се включват при избавителни акции при бедствия и повреди или в случаите, когато би трябвало да се чистят монументи. За труд се брои и организирането на курсове и образования, провеждани от лишени от независимост зад решетките.

Пандизчиите у нас са известни и като най-евтините производители на мебели. В Белене наказаните създават култивиран табуретки и маси от ракита и върба. Масивното дърво пък се обработва в съвсем всички огромни затвори у нас, а пандизчиите от Пловдив са известни като първите, почнали да създават детски кошарки още по времето на соца.

Затворници от Белене ще създават лично сирене, което ще има тяхна запазена марка. Освен това те ще отглеждат сами животните си. Ще ги пасат, ще ги доят и ще сирят сиренето в специфични калъпи. Продукцията ще се продава, а парите от продажбата й ще отиват в държавния бюджет. Това ще стане до края на годината, когато ще бъде построено млекопреработващо дружество на остров Персин, в което лишени от независимост от пандиза в Белене ще могат да създават кисело мляко и сирене в европейски условия и по международни стандарти. Изграждането на мандрата става допустимо, откакто Държавно дружество „ Фонд затворно дело “ подписа контракт с Държавен фонд „ Земеделие “ за даване на безплатна финансова помощ по подмярка 4.2. Срокът на контракта е 3 години, а общата стойност на плана е над 3,3 млн. лв.. В сумата влиза и безплатна финансова помощ в размер на 50 % от разноските, което включва подготовката на бизнес проект и разработка на съпътстващите планове по всички елементи на мандрата, разноски за строителство, съоръжение и обзавеждане, стартиране в употреба и други Това ще бъде втората мандра на територията на място за отнемане от независимост. Вече седма година в затворническото общежитие в Смолян към пандиза в Пловдив пандизчии създават краве, овче и козе кисело мляко и сирене, следва и въвеждане на софтуерна линия за кашкавал. Продукцията им е със непокътната комерсиална марка на пазара.

1400 взели професионална

диплома зад решетките

Над 1400 души са взели професионални тапии в пандизите у нас, демонстрира отчетът на Министерството на правораздаването. През образователната 2016/2017 година за възпитаници в местата за отнемане от независимост са записани 1431 наказани лица и арестувани под стража. Специалностите, по които се образоват лишените от независимост в учебните заведения към пандизите, са: стругарство, съществени и довършителни работи в строителството, изсъхнало строителство, произвеждане на мебели, вътрешни ВиК мрежи, шлосерство, шивач, оператор в производството на облекло.

„ През 2017 година в местата за отнемане от независимост постъпват от ден на ден лица с доста ниска професионална подготовка, а огромна част от тях въобще нямат такава. Акцент в социално-възпитателната работа с учениците продължава да е мотивацията на лицата за включване в просветителния развой, както и за повишение посещаемостта на образователните часове, за понижаване на безпричинните отсъствия, за основаване на кръжочни модули с професионална ориентировка и за организация на самоподготовката “, регистрират от правосъдното ведомство. Мотивирането на учениците за включването им в проведените извънкласни форми на работа също е от значително значение. С помощта на учителите се приготвят викторини, рецитали, беседи и празнични стратегии, които лишените от независимост възпитаници показват пред останалите. Към учебните заведения са основани трагични сформира, музикални обединения, певчески групи и доста други. Училищната мрежа в местата за отнемане от независимост за образователната 2015/2016 година се състои от дванадесет учебни заведения.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР