В Западна и Източна Европа имат различно отношение към миграцията,

...
В Западна и Източна Европа имат различно отношение към миграцията,
Коментари Харесай

В Западна и Източна Европа имат различно отношение към миграцията



В Западна и Източна Европа имат друго отношение към миграцията, а богатите страни в Европейски Съюз гледат на по-бедните от Общността като на опасност за работните си места. Това е един от изводите, до които стигнаха участници от България в Конференцията за бъдещето на Европа. Повдигнат е бил и въпросът за ветото на България за начало на договарянията със Северна Македония, като сънародниците ни са получили поддръжка от Хърватските участници.
" Трябва да ги приемем " и " по-скоро не би трябвало " са двата полюса от позициите на участниците в конференцията, като сред тях намира място мнението, че е нужна взаимност за справяне с притока от бежанци. 20-годишната София Беноци е от италианския град Торино.

" Нещо трябва  да се направи за тяхната интеграция, тъй като не може просто по този начин да ги изгоним. Те са хора като нас и би трябвало два им помогнем, да се опитаме да ги интегрираме към нашето общество “, сподели пред " Хоризонт " София Беноци.

София обаче признава, че страната ѝ има потребност от помощ:

„ Мисля, че мигрантите би трябвало да бъдат подкрепени в местата, в които живеем, само че не можем да помогнем на всички . Нуждаем се от помощта на Европа “.

На същото мнение е и малтийката Клаудия Финокиаро, чиято страна също е на първа линия:

„ В Малта идват доста кораби с незаконни мигранти. Аз имам вяра, че е човешко да се помогне, само че в това време островът е доста дребен и не можем да държим толкоз доста бежанци. Необходима ни е по-добра организация с останалата част от Европа, тъй че всеки да помогне, както може “.

Известно е, че българите имат по-резервирана позиция по въпроса. Един от българските участници Красимир Златинов:

„ Това, което регистрираха специалистите на Европейската комисия е, че действително Европа се нуждае от мигранти, тъй като популацията на Европа е застаряващо . Ние българите в групата, в която участвахме и доста от сътрудниците ни показаха неразбиране, само че може би огромните страни печелят от това, тъй като имат потребност от мигранти ".

Какви решения предлага Красимир Златинов?

„ Може би настаняването им в бежански центрове е нещо, което е работещо и в следствие да бъдат връщани в техните страни, откакто завърши съответния спор. Може би би трябвало да отсяваме хората, които влизат в страната ни. Това би трябвало да стане по метода, по който го вършат в САЩ  и Канада “

Любомир Георгиев има друго виждане, само че също не е благоразположен към приемането им:

" Мисля, че е най-добре да се влага в местата, които са размирни като Сирия Афганистан, тъй като те не желаят да стоят в България, те желаят Европейския съюз ".

 Любомир Георгиев и Нели Дончева Снимка: Ангелина Пискова

Нели Дончева е сюрпризирана не от позицията на участниците от Западна Европа за мигрантите от местата, където има безредици, а от отношението им към българи и румънци:

" Те не вършат разлика от тези два вида,  от сътрудниците от Европа, от богатите имат много отрицателно отношение към нас като трудови мигратни  - надали не ние им взимаме хляба “.

Позицията на България с наложеното несъгласие за начало на договарянията за присъединение на Северна Македония към Европейски Съюз е била дискутирана, макар че не е била включена в дневния ред.

„ Аз мисля, че не би трябвало да крадат непозната история. Мисля, че ние сме приятелски нации. Аз съм от Пиринска Македония. Това, което мога да споделя е, че се усещам извънредно добре признат в София като човек от този край “, сподели Красимир Златинов.

" Те включиха като подточка опция за унищожаване по какъв начин може да се отстрани ветото  като институция на всяка страна. Аз се противопоставих доста остро ", добави Любомир Георгиев.

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР