В зала Средец“ на Министерството на културата се проведе първата

...
В зала Средец“ на Министерството на културата се проведе първата
Коментари Харесай

Община Пловдив с активна роля в отбелязването на 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи

В зала „ Средец “ на Министерството на културата се организира първата работна среща на основания с решение на Министерския съвет Инициативен комитет за отбелязването на 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи по време на Втората международна война.

Инициативният комитет разиска предложенията за събития и начинания, които да бъдат включени в Националната стратегия за достойното отбелязване на кръглата годишнина от акта на смелост и позитивен образец за опълчване на антисемитизма от българска страна.

Кметът на Пловдив Здравко Димитров публично показа концепцията представителна постройка в центъра на града да бъде предоставена за основаване на Музей на толерантността. Сградата се намира на ул. „ Бетовен “ 7 и с нея са свързани бурни исторически събития, в домът е живял и патриархът на българската литература Иван Вазов. След голям брой премеждия с прекачване на собствеността, община Пловдив придобива парцела, който ще бъде трансфорат в музей.

Членове на инициативния комитет са представители на Президента и Народното събрание, на Светия синод на БПЦ и Бачковския манастир, представители на министерствата на културата, образованието и външните работи, на организацията на евреите в България и Централния израелтянски нравствен съвет, на университети и научни институции, както и кметовете на Столична община, на Пловдив, Видин, Кюстендил и Дупница.

През 2023 година се навършват 80 години от Спасяването на евреите в България по време на Втората международна война.

Повече информация на уеб страницата на НСОРБ: 
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР