В зала Съединение на Регионален исторически музей в Пловдив ще

...
В зала Съединение на Регионален исторически музей в Пловдив ще
Коментари Харесай

Писма на френски от Найден Геров до семейството му ще бъдат показани за пръв път в Зала Съединение в Пловдив

В зала " Съединение " на Регионален исторически музей в Пловдив ще бъде показана изложбата “Дарителството има значение " за 6 септември, по повод 138 години от Съединението на България и Празник на Пловдив. Това заяви в предаването " Цветовете на България " на Радио " Фокус " шефът на музея Стоян Иванов. " На изложбата ще бъдат показани културни полезности, които се съхраняват във фондовете на нашия музей и движимости, които доста рядко попадат в експозиции и съвсем не се виждат от необятната общност.  Така че концепцията е с тази галерия ние да предизвикваме още веднъж хората да подаряват, тъй като с помощта на даренията българските музеи съумяват да съхраняват и паметта на народа ни ", сподели Иванов.

" В сегашната краткотрайна галерия, във връзка 6 септември, ще бъдат показани за пръв път и персоналните писма на Найден Геров до своето семейство на френски език. За първи път хората ще се допрян до персоналната преписка на Геров до своето семейство ", сподели шефът.

Трудно е да се каже какъв брой са даренията, постъпили в музея, чака се до края на годината да има и още.

" Интересно е едно от последните дарения, това са персоналните ски на Никола Щерев-Старика, който ние почетохме през май с една галерия, взаимно с Фондация " Христо Ботев " ", добави Стоян Иванов.

По думите му, това са хора, съдействали както за спортния, по този начин и за публичния живот на града, което е голям принос за самата общественост.

Никола Щерев - Старика е роден през 1903г. в Пловдив и една от първите огромни митове на клуба. Носи първата шампионска купа през 1929г., когато с негов надвит гол Ботев побеждава Левски с 1:0 в София. Участва и на Олимпиада през 1924г. в Париж като е част от националния тим на България по футбол. 

Завършва треньорска школа в Австрия и образова млади футболисти в Пловдив. Смята се за създателя на Детско юношеската школа на Ботев. 

Старика умира на 27 декември 1972г. в Пловдив. 

В музея тази година са постъпили и над 100 фотографии, които ще бъдат прегледани от експертите, с цел да преценим в кой от фондовете да бъдат вложени. Получена е и сребърната монета, издадена във връзка годишнината на Левски.

Всяко едно подаяние е значимо, без значение какво е, счита ощеСтоян Иванов.

Изложбата ще бъде подредена в музея до края на месец септември. Очакват се и гостуващи изложения от други музеи от страната, тъй че зала " Съединение " ще бъде ангажирана и през есенно-зимния интервал.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР