В законопроекта за изменения в Закона за кадастъра и имотния

...
В законопроекта за изменения в Закона за кадастъра и имотния
Коментари Харесай

Нови правила при работата на кадастъра улесняват гражданите и собствениците на земя

В законопроекта за промени в Закона за кадастъра и имотния указател се плануват редица изгоди и удобства за жителите и бизнеса. Промените включват въвеждане на схема-проект към документите, нужни за издаване на актове, свързани със собствеността и други вещни права върху недвижими парцели . Тази мярка има за цел обезпечаване на по-голяма изясненост и отбрана на правата на притежателите.

Освен това, се вкарва условието за известяван на заинтригуваните страни при административни производства, свързани с промени в кадастърната карта и регистрите. Изключение се прави единствено за процедури, свързани с Кадастралния указател на недвижимите парцели .

Проектът анулира нуждата от основаване на изнесени работни места на Агенцията по геодезия, картография и кадастър в седалищата на районните съдилища, което ще понижи административната тежест и разноските за организацията. Въвежда се опция за предпазване на кадастрални карти и регистри в дигитален формат, което ще способства за по-ефективното им ръководство и актуализация .

Относно бизнеса и жителите , планът цели да понижи административната тежест , като не разрешава условието за даване на информация, която към този момент е обществено записана. Агенцията по геодезия, картография и кадастър ще издава електронни документи , които могат да се ревизират онлайн за годност.

Той планува и промени в процедурата за премахване на непълноти или неточности , като те ще се ползват единствено за поземлени парцели , а не и за здания. Този аспект има за цел усъвършенстване на процедурата и улеснение на притежателите на парцели.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР