В законопроекта на държавния бюджет за 2023 г. общият размер

...
В законопроекта на държавния бюджет за 2023 г. общият размер
Коментари Харесай

Парите за образование в бюджета намаляват

В законопроекта на държавния бюджет за 2023 година общият размер на разчетените разноски за обучение е за 7 509,7 милиарда лева, включително 462,4 млн. лева средства от Европейския съюз, като тази сума съставлява 4,1 % от Брутният вътрешен продукт. Това сподели министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков на съвещанието на парламентарната просветителна комисия, на която беше разискван законопроектът за държавния бюджет в частта му за обучение и просвета за 2023 година

Процентът от Брутният вътрешен продукт за обучение понижава спрямо миналата година, посочи министърът и означи, че от Министерството на образованието и науката са предали своите оферти за това бюджетът за обучение да бъде обвързван най-малко с 4,4 % от Брутният вътрешен продукт, както е било през 2022 година

Със законопроекта за държавния бюджет за 2023 година са разчетени спомагателни средства за увеличение на възнагражденията на педагогическите експерти от 1 януари 2023 година и достигането им до 125 % от междинната работна заплата за страната за привличане на повече млади учители, като са планувани 465 млн. лева Предвидени са и 59 млн. лева за увеличение на минималната работна заплата от 1 януари 2023 година от 710 на 780 лева За обезпечаване на познавателни книжки, учебници и образователни комплекти за безплатно прилагане за деца и възпитаници от първи до седми клас са планувани 11,5 млн. лева За безвъзмезден превоз на деца и възпитаници, както и на тези от професионалните гимназии, са планувани 10,4 млн. лева, сподели просветителният министър.

Във висшето обучение са обезпечени спомагателни средства от 59,3 млн. лева за прехрана на образованието и за обезпечаване на достигнатите размери на възнагражденията на университетския състав и на увеличение на минималната работна заплата от 1 януари 2023 година - от 710 на 780 лева Има и в допълнение финансиране за увеличение на възнагражденията на университетския състав в държавните висши учебни заведения от 1 август 2023 година, което е в размер на 16 млн. лева За качеството на образованието в държавните висши учебни заведения са планувани 10 млн. лева За увеличение на стипендиите на студентите в държавните университети от 1 юли тази година са заделени 6 млн. лева, а за стипендиите на докторантите - 14,1 млн. лева За студентските столове и общежития ще има в допълнение 6,8 млн. лева

Министър Цоков показа и данни за разноски с необезпечени действия и политики, свързани с бюджета за 2023 година и с бюджетната прогноза за 2024 и 2025 година Месечните стипендии на учениците от гимназиален стадий в този момент са от 21 до 60 лева, само че за обезпечаване на месечна стипендия с нарастване от 20 % са нужни спомагателни средства за 2023/2024 година в размер на 2,6 млн. лева Необходими са и средства за финансови разноски за държавните висши учебни заведения, означи просветителният министър. Той разгласи, че също са нужни средства за стратегии за създаване и дострояване на детски ясли и учебни заведения, на физкултурни салони, както и за саниране, поправки и обзавеждане на студентски общежития.

За просвета в проектобюджета за 2023 година са разчетени 746,7 млн. лева, което е 0,4 % от Брутният вътрешен продукт при 626,7 млн. лева за 2022 година Ръстът на средствата за просвета е в размер на 120 млн. лева, от които 67,6 млн. лева са за сметка на средства от Европейския съюз, разгласи просветителният министър.

Председателят на Съюза на работодателите в системата на националната култура в България и шеф на 119-о Средно учебно заведение " Акад. Михаил Арнаудов " в София Диян Стаматов дефинира проектобюджета като " битов ". " Реално българският преподавател ще получи сред 12,5 и 14 % нарастване, или действително това е 1700 лева, само че не чиста, а брутна работна заплата - стартова за преподавател. Това е с към 200-300 лева по-малко от стартовата заплата в огромните търговски вериги сега в страната ", съобщи Стаматов. Той разяснява, че с тази заплата - от 1700 лева, в София не може да се намерят учители по математика, информатика и осведомителни технологии, и по професионалните дисциплини.

Председателят на Националното посланичество на студентските препоръки Даниел Парушев съобщи, че упорстват за средства за поправки на студентските общежития и за нарастване на стипендиите на студентите. Сега минималният размер на месечната студентска стипендия е 85 лева, а право да я получават имат 86 000 студенти.

Законопроектът за държавния бюджет в частта му за обучение и просвета за 2023 година не беше подсилен на първо четене от парламентарната просветителна комисия.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР