В Южна Осетия за първи път ще бъде издадена книга

...
В Южна Осетия за първи път ще бъде издадена книга
Коментари Харесай

За първи път издават книга с български народни приказки в Южна Осетия

В Южна Осетия за първи път ще бъде издадена книга с български национални приказки. Инициативата е на Дружеството за южноосетинско-българско другарство „ Мурат Санакоев “.
Книгата е предопределена за възпитаници от междинните класове и е ориентирана към разпространение на българското устно национално творчество измежду осетинските деца, а също и към развиването на другарски връзки сред Южна Осетия и България.
Съдържанието на книгата е разграничено на две елементи. В първата са поместени приказките на български език, а във втората – преводът им на осетински език.
Издаването на книгата е заслуга на представители на интелигенцията, които са които са добре познати в България и Южна Осетия.
Преводът на българските приказки на осетински език е изработен от доцента на Южно-Осетинския държавен университет Валерии Гобозов. Редакцията на българския текст е на някогашния шеф на Държавната организация за българите в чужбина Райна Манджукова, а на осетинския – на професор Нафи Джусойти, написа Фокус.
Подборът на приказките е изработен от професор Михаил Кръстев и неговата брачна половинка Валентина Кръстева. Илюстрациите са на младата, само че много известната Мария Кокоева.
„ Екипът, основал книгата, с цялостно съображение може да се назова „ съзвездие “. Дълбоко признателен и благодарен съм на всички представители на българска интеллигенция, подкрепили концепцията и внесли своя дял в работата над нея “, съобщи за Агенция „ Фокус “ Инал Плиев, заместник-председател на Дружеството за южноосетинско-българско другарство „ Мурат Санакоев “ и един от основателите на книгата.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР