В Южна Корея бебетата се считат за едногодишни в деня

...
В Южна Корея бебетата се считат за едногодишни в деня
Коментари Харесай

В Южна Корея бебетата се считат за едногодишни в деня на раждането

В Южна Корея бебетата се смятат за едногодишни в деня на раждането. В Южна Корея се резервира странна и необикновена система за пресмятане на възрастта. Смята се, че корейците към този момент са навършили една година в деня на раждането си. На всеки 1 януари към тази възраст се прибавя още една година. Именно това е възрастта, която корейците оповестяват най-често във всекидневието си.

Когато разкриват възрастта си на чужденци, южнокорейците нормално показват две разнообразни числа. Тяхната „ интернационална възраст “, или годините, откогато са родени, и тяхната „ корейска възраст “, която може да бъде с една или даже две години по-висока.

Бебетата, появили се на бял свят на 31 декември, на идващия ден стават на 2 години.

Например, в случай че някой е роден през януари 1990 година, той се смята за 33-годишен, а не за 32-годишен.

За тези, родени по-късно през годината, разликата може да бъде даже по-голяма.

Бебе, родено на 31 декември, става автоматизирано на 2-годишна възраст на 1 януари.

Съществува и обособена система за пресмятане на години за влизането в казарма или при установяване на законната възраст за пушене и приложимост на алкохол. При този случай на 1 януари се прибавя автоматизирано една година.

Корейската система за установяване на възрастта е с китайски корени. На китайски възрастта се изписва съгласно ординална система, започвайки с едно. Същото се случва и в Корея. Според китайската система, когато бебето се роди, се води, че то е „ в първата си година “,  а когато мине 31 декември, то към този момент минава „ във втората си година “.

При дословен превод на непознат език това основава комплициране, защото се пояснява, че детето е на едногодишна възраст.

Докато в Китай тази система е отпаднала от приложимост, хората не престават да показват хем номиналната си възраст, хем действителната си такава.

Тази година страната одобри закони, които анулират обичайния способ за установяване на възрастта. Ще се вкара интернационалният стандарт за пресмятане на годините.

Това е смяна, която ще “подмлади “ корейците с 1 или 2 години в публични документи.
Объркващият набор от способи за пресмятане на години ще изчезне, най-малко в формалните документи. Законите плануват потреблението единствено на интернационалния способ за преброяване на възрастта. Новите закони ще влязат в действие през юни 2023 година

В Южна Корея бебетата се смятат за едногодишни в деня на раждането

Ще тестват изкуствен интелект на Луната

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР