В Югозападния университет Неофит Рилски“ се проведе международната научна конференция

...
В Югозападния университет Неофит Рилски“ се проведе международната научна конференция
Коментари Харесай

Филологическият факултет към ЮЗУ „Неофит Рилски“ бе организатор на Международна научна конференция „Българистиката по света. Филологията у дома“ 

В Югозападния университет „ Неофит Рилски “ се организира интернационалната научна конференция „ Българистиката по света. Филологията вкъщи “ (12 – 14. 10. 2023 г.), проведена от Филологическия факултет. В нея взеха присъединяване 80 учени от 25 университета и научни организации от България и още 10 страни. Научният конгрес се организира в границите на Националната научна стратегия „ Развитие и одобряване на българистиката в чужбина “, по която университетът е сътрудник, а Филологическият факултет работи по програмата към този момент от една година.
Конференцията бе открита от доцент доктор Гергана Падарева-Илиева, зам. -декан на Филологическия факултет. Проф. д. ф. н. Магдалена Панайотова, декан на Филологическия факултет, показа Националната научна стратегия и партньорството на ЮЗУ „ Неофит Рилски “. Приветствие от името на ректора проф. доктор Борислав Юруков сервира заместник-ректорът на Югозападния университет „ Неофит Рилски “ доцент доктор Ицка Дерижан. По мотив провеждането на конференцията бяха получени приветствени адреси от вицепрезидента Илияна Йотова, министъра на образованието и науката проф. доктор Галин Цоков, от шефа на Института за български език към Българска академия на науките проф. доктор Лучия Антонова, от управлението и екипа на Национално издателство за обучение и просвета „ Аз-буки “ и Ректора на Русенския университет член -кор. проф. д. т. н. Христо Белоев. Гости на конференцията бяха и деканът на Правно-историческия факултет доцент доктор Николай Марин, и деканът на Техническия факултет проф. доктор инж. Снежина Андонова. Поздравления насочи и шефът на дирекция „ Култура, спорт и туризъм “ към Община Благоевград госпожа Силвия Домозетска.
В пленарната секция участниците имаха опция да слушат отчета на проф. Петър Сотиров от Университета „ Мария Кюри-Склодовска “ в гр. Люблин, Полша, отдаден на полската езиковедска българистика, и на проф. Ценка Иванова от Великотърновския университет „ Св. св. Кирил и Методий “, която приказва за новите провокации пред българския език и познанията за българската просвета в чуждоезикова среда.
В рамките на конференцията се организира Кръгла маса на тематика „ Българистиката в чужбина “, като в полемиката се включиха учени българисти от университети в Полша, Унгария, Италия, Япония, Англия, Словакия. Бяха разисквани належащи въпроси, свързани с образованието по български език, литература и просвета в разнообразни университети в чужбина, а също по този начин се водиха диалози за вероятни вероятности в развиването на българистиката в чужбина.
Темата за българистиката в чужбина бе продължена и през втория конферентен ден в независима секция. А наболели въпроси за ориста на българския език и българското обучение бяха коментирани в секция „ Литература, просвета, обучение “. В нея се включиха проф. д. ф. н. Анна-Мария Тотоманова, представител на СУ „ Св. Климент Охридски “ в ННП „ Развитие и одобряване на българистиката в чужбина “, и доцент доктор Елка Трайкова от Института за литература към Българска академия на науките, народен координатор на Програмата.
Паралелно се организираха още две секции, в които бяха разисквани настоящи въпроси, свързани с лингвистиката и методиката на образованието по български език като непознат. В тях се включиха учени от България, Русия, Украйна, Словакия, Сърбия.
В третия ден от конференцията участниците ще се включат в авансово проведена културна стратегия.


Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР