В Япония менструалният отпуск е въведен през 1947 годинаМного жени

...
В Япония менструалният отпуск е въведен през 1947 годинаМного жени
Коментари Харесай

Испания е на път да въведе отпуск по менструация

В Япония менструалният отпуск е въведен през 1947 година

Много дами изпитват мощни болки по време на менструация, само че все пак вървят на работа. Испания е на път да стане първата страна в Европа с така наречен "менструационен отпуск " - за дами със мощни недоволства, написа

"Бях в класната стая, водех час. Получих толкоз мощни болки, че чак ми потекоха сълзи. Трябваше да си потегли ", споделя английската учителка Джуди Бърч. Тя е една от милионите дами, които страдат от съществени болки по време на менструация, известни още като дисменорея. Оплакванията може да включват щедро кървене, мощни конвулсии, отмалялост и даже гадене, повръщане и диария.

Една трета от дамите са наранени

Според последните изследвания 90% от дамите в детеродна възраст страдат от дисменорея, при 30% става въпрос за мощно изразена болежка. Една пета от американките да вземем за пример споделят, че не могат да се оправят със отговорностите от всекидневието си по време на менструация.

А по какъв начин се оправя британката Бърч? "Просто се мъча ", споделя тя. "Не мога да се съсредоточвам... и въобще не мога да действам вярно. " Джуди Бърч евентуално би завидяла на дамите в Испания - страната, която е на път да се трансформира в първата европейска страна, която вкарва до три дни "менструален отпуск ".

Проектозаконът, показан през днешния ден в Народното събрание в Мадрид, планува отпущането на до три спомагателни почивни дни по време на менструация. Подробностите още не са ясни, само че занапред се знае, че този отпуск ще се поставя единствено на дамите, които изпитват тежки признаци по време на менструация. Най-вероятно те ще би трябвало да показват здравно уверение.

"В нашата страна... имаме компликации да признаем менструацията като физиологичен развой, който би трябвало да поражда и съответните права ", споделя Тони Мориляс, шеф на Испанския институт на дамите.

Предложението е част от нов закон за репродуктивното здраве, който планува отпуск за дамите, които прекъсват бременността си и отпадане на условието за родителско единодушие при аборти на дами на възраст от 16 и 17 години. Предвижда се и премахването на налога върху продажбите на артикули, предопределени за приложимост по време на менструация - като превръзки и тампони.

Само в няколко страни по света - Япония, Южна Корея, Тайван, Индонезия и Замбия - сега имат държавно контролиран менструален отпуск. Веве Хитипю от Индонезия споделя, че се възползва от тази опция от време на време, когато изпитва в действителност мощен дискомфорт. "Беше ми доста мъчно да седнал съм обикновено. Не бях в положение да работя по осем или девет часа дневно ", споделя тя. Тя самата в никакъв случай не е имала проблеми с използването на този тип отпуск, само че счита, че доста хора към момента си мислят, че дамите са "просто мързеливи и не желаят да работят по време на менструация.

Ситуацията в Япония, където менструалният отпуск е въведен през 1947 година, илюстрира проблемите, свързани с него. Скорошно изследване демонстрира, че едвам 10% от дамите се възползват от тази опция, въпреки близо половината японки да споделят, че биха желали да го създадат. Основните аргументи да не употребяват това си право са, че се тормозят от шефовете си - в случай че са мъже, или пък че никоя друга тяхна колежка не се възползва от тази опция.

В европейските страни с великодушни обществени политики също не е всекидневно менструацията да се показва като причина за прилагане на отпуск. В Нидерландия изследване от 2019, извършено измежду над 30 000 дами, демонстрира, че едвам 80% от тези, които са си взимали отпуск по време на менструация, са премълчавали същинската причина за това.

Научен труд от 2020 година изрежда отрицателните резултати от въвеждането на сходен отпуск. Става дума за "затвърждаване на сексистки убеждения и настройки, допринасяне за стигматизирането на менструацията и затвърждаване на половите стандарти, негативно влияние върху разликата в заплащането сред половете и усилване на медикаментозното отнасяне на менструацията ".

"Не бива да се чувствате неловко "

Индийската компания "Зомато ", която се занимава главно с доставки на храна, разрешава на своите служителки да взимат до 10 спомагателни почивни дни в годината при проблеми, свързани с менструацията. Правилото е въведено през август 2020 година насам. Комуникационният шеф на компанията Вайдика Парашар изяснява, че в общия чат служителките просто слагат емотикон на календар с червени капки. Политиката се ползва при всички, в това число при транссексуалните, изяснява Парашар. "Не бива да се чувствате неловко от това, то е просто биологична функционалност. " Тя споделя, че мярката даже е помогнала за повишението на продуктивността на чиновниците на компанията.

Веве Хитипю от Индонезия счита, че работните места и фирмите би трябвало да дават опция на дамите да работят и в същото време да извършват ролята си в обществото - "като човешко създание, като жена и като майка ".

Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР